fredag, mars 23, 2007

Jakten på arbetslösa rullar vidare

Kortare ersättningsperiod i a-kassan och krav på att söka jobb på annan ort och i alla yrken från dag ett är två nya förslag från regeringen.- Arbetslösa riskerar att ställas inför orimliga valsituationer. När man inte längre har möjlighet att de första hundra dagarna söka jobb på sin hemort, riskerar många att tvingas välja mellan att rycka upp sin familj eller förlora ersättningen från a-kassan, kommenterar Josefin Brink, ledamot i arbetsmarknadsutskottet.
Vid sidan av den press som kommer att drabba de enskilda, är förslaget också märkligt ur samhällsekonomisk synpunkt, menar Josefin Brink.

- Det är slöseri att människor inte kan koncentrera sig på att söka jobb de har utbildning för eller erfarenhet av sedan tidigare. Dessutom riskerar man att ytterligare utarma redan hårt drabbade regioner med negativ befolkningsutveckling då pressen ökar på förvärvsaktiva att flytta. Det kan snabbt bli en ond cirkel av urholkad kommunal ekonomi, sämre lokal service och ännu fler utflyttningar, säger Brink.
Förutom nya regler för arbetssökande, innehåller regeringens förslag en bortre gräns för a-kasseersättning på 300 dagar utan möjlighet till förlängning, samt att aktivitetsgarantin ersätts med en så kallad Jobb- och utvecklingsgaranti. Den nya garantin föreslås omfatta betydligt fler än aktivitetsgarantin.

- De långtidsarbetslösas ekonomi kommer att försämras dramatiskt. Samtidigt säger regeringen ingenting konkret om av den nya garantin ska innehålla, och definitivt inget om hur mycket pengar man tänker avsätta för den. Risken är uppenbar att den många gånger undermåliga aktivitetsgarantin helt enkelt byter namn och blir ännu sämre, säger Brink.
Enligt beräkningar från Lo skulle den nya jobb och utvecklingsgarantin behöva tillföras 22 miljarder för att ens hålla samma kvalitet som aktivitetsgarantin om de nya målgrupperna ska kunna få plats.

- Det ska bli mycket spännande att se om regeringen kommer att satsa pengar i den storleksordningen när tilläggsbudgeten läggs om en knapp månad, avslutar Josefin Brink.

Inga kommentarer: