söndag, mars 11, 2007

Hammarby Bandy IF- Västerås SK 8-2

Hammarby är klara för bandyfinal nästa söndag. I den fjärde semifinalen krossade Bajen Västerås hemma med klara 8-2 efter 4-0 i paus. I de tidigare matcherna var det Västerås som tog kommandot i matchen. Men nu var det Hammarby som fick precis den start som man ville ha för redan i den 4 minuten får Kalle Spjuth en passning av Oscar Jonsson och snyggt gör 1-0 till Hammarby. Det var Bajen som styrde och ställde och Västeråsarna såg ut att vara tagna av stundens allvar. Med kraft och vilja förlade Hammarby spelet på Västerås planhalva. På elva minuter hade man skapat exempelvis fyra hörnor varav tre av de var halvfarliga. På den fjärde slår Marcus Bergwall in 2-0 efter 12 minuter spel. Efter det kom VSK lite grann in i matchen och skapade en del farliga hörnor som Bajen försvaret tillsammans med den återigen utmärkte målvakten Andreas Bergwall som gör ett par fina räddningar. 32 minuter hade gått av halvleken när Hammarby tar vara på misstag i Västeråsförsvaret och ökar på till 3-0. Målskytt denna gång Andreas Eskhult. Bajens vilja personifierades av Gustav Björkman som i den 42 minuten kämpar mot Västerås försvaret och får med sig bollen och kan slå in 4-0 bakom VSK chanslöse målvakt. Första halvlek var helt klart Hammarbys som rättvist ledde med 4-0, kanske ett mål för stort men dock rättvist. Man gav inte VSK någon som helst chans utan var det klart bättre laget. VSK fick smaka på sin egen medicin, fart, fläkt och vilja. Det enda skillnaden är att Hammarby gör mål på sina chanser. Västerås hade svårt att skapa några målchanser. Bajen stängde av deras åkväg på ett effektivt sätt och stoppade på så sätt Västerås fart.

Andra halvlek hade bara ett läge för bortalaget. Full fart framåt och allt på ett kort och visst sprattlade Västeråsarna till i början av andra halvlek. Man fick den start som var nödvändigt för att Västerås överhuvudtaget skulle ha en chans att komma tillbaka in i matchen. Tre minuter in i andra halvlek dras Oskar Robertsson ner av Marcus Bergwall i straffområdet och domaren blåser straff för VSK. Straffen sätter Anders Bruun säkert och reducering 1-4 är ett faktum. Målet gav bortalaget ännu mer energi och de satte ett stort tryck mot Bajen försvaret i sin jakt på ytterligare reducering. Den kom i den 55 minuten på en hörnvariant som lurar Bajens utrus och friställer Michael Carlsson som gör 2-4. Nu blev det lite nerv i matchen och det kändes att nästa mål var oerhört viktig. Bajen var lite illa ute nu men man spelade ändå utan panik och sakta tog man tillbaka initiativet i matchen samtidigt som Västerås energi mattades av. Båda lagen skapade några heta målchanser men båda målvakterna storspelade. Hammarbys Gustav Björkman gör en soloräd i den 67 minuten där han håller bollen innanför kortsidelinjen och passar bollen snett framåt och på skottet blir det en dubbelhörna. I den andra hörnan ökar Stefan Erixon på Bajens ledning till 5-2 och den kändes avgörande för matchen. Hammarby tog över matchen ju längre andra halvlek fortskred precis som de tidigare matcherna. Finalbiljetterna kunde bokas definitivt när Gustav Björkman snyggt gör 6-2 i den 76 minuten fint framspelad av Marcus Bergwall. Nu var det rullgardinen ner för VSK. Två minuter senare kommer 7-2 genom Andreas Eskhult. Nu gjorde Hammarby nästan vad man ville mot ett uppgivet VSK. Publiken på läktarna på Zinkensdamm, 5632 stycken, var de allra flesta nästan i extas av finalglädje. Ett mål till fick den sjungande Bajenfansen se och det var när en av matchens lirare Gustav Björkman gör sitt tredje och Hammarbys åttonde mål när han i den 84 minuten lirkar in 8-2 som också blev slutresultatet. Domaren blåser av matchen och Hammarby är återigen klara för SM-final.

För sjätte gången sedan 2000 är alltså Hammarby klara för SM-finalen i bandy. Det var inget snack i dag även om det var lite lite oroligt i början på andra halvlek när Västerås gjorde två raka mål och var och nosade i bakhasarna, men i dag var vi det klart bättre laget. Med fart och järnvilja visade Hammarby tidigt att suget av ytterligare en final var starkt. Imponerade också att se att paniken inte infann sig när Västerås körde på i andra halvlek. Tryggheten och självförtroendet är påtaglig i Hammarbys lag och den ska bära långt nästa söndag i Uppsala.

Vilka som Hammarby möter i finalen är inte klart än eftersom Sandviken vann match 4 med 5-1 över Edsbyn och därmed står det 2-2 i matcher. På tisdag spelas den avgörande matchen i Edsbyn och först då vet vi vilka som blir finalmotståndare.