måndag, mars 26, 2007

Nu gäller det visa att vi menar allvar

Nu visar Svensk näringsliv sitt rätta ansikte. Trots att Handels och dess motpart Svensk Handels var överrens så blev det inga underskrifter för det nya avtalet. Avtalet innehåller bl.a. en speciell jämställdhetssatsning för höjda kvinnolöner, rejält höjda minimilöner och påslag i kronor och inte procent. Men i lördag den 24 mars klockan 19.00 stod det klart att Svenskt Näringsliv förbjuder Svensk Handel att skriva under avtalet. Det är första gången Svenskt Näringsliv går, in och förbjuder ett av sina medlemsförbund att underteckna ett avtal. Ska man tolka detta beslut från Svensk näringsliv som att man vill centralorganisationerna ska förhandla för alla, dvs. LO och svensk näringsliv.

Tydligen vill inte svensk näringsliv se satsningar på kvinnolöner efter som de enligt uppgift är rädda för att detta ska bli normbildande i avtalsrörelsen. De högavlönade miljonärerna i Svenskt Näringslivs styrelse menar att de lågavlönade kvinnorna i detaljhandeln inte ska få rimliga löneökningar. De vill ha kvar systemet där industrin kan dra ifrån genom sin löneglidning. Motparten Svensk Handel är tydligen lika bedrövade som fackföreningen är.

Nu kommer Handels att varsla om strejk lagom till påskhelgen och vi stödjer denna konflikt och hoppas att avtalet skrivs på så fort som möjligt för att öka de lågavlönande handelsmedlemmarna löner. Hoppas att hela arbetarrörelsen nu står bakom Handels allt från partierna på vänsterkanten, de olika LO-förbunden och andra organisationer.

Nu gäller det att visa att vi menar allvar när vi pratar om höjda löner i kvinnodominerande yrkesgruppen. Det är lätt att prata men det är agerandet som gör skillnad i slutändan.


Nicke Grozdanovski, kommunalarbetareförbundet
Mikael Nilsson, IF Metall
Fackliga vänstergruppen, Emmaboda

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja jag har publicerat den oxå på min blogg och lite radio jinglar med din teaterkompis!/Micke

Nicke Grozdanovski sa...

Det är viktigt att vi alla är enande i Handels fackliga kamp för höjda kvinnolöner. Denna kamp angår oss alla

Mats sa...

Jag håller med och stöder er helt och hållet.
Svensk näringsliv förlöjligar sig själva och i längden biter de sig själva i svansen.
Jag satt med som fackrepresentant på ett samverkansmöte i våras där höjdarna inom apoteket satt och sa rakt ut att etik och moral inte betyder ett skit. Det viktiga är att följa lagar och avtal.
Det är den unkna verklighet vi lever i.

Bra insändare Nicke och Micke.

10.00 Micke, då öppnar de.
Nu vet vi det.

Nicke Grozdanovski sa...

tack för dina ord Mats. Det är viktigt att vi visar enighet och styrka för att höja kvinnornas löner. Svensk Näringsliv precis som du säger förlöjligar sig själva men det tror jag de inte har något för. Men det tror jag de inte har något för, för det är inte många som har sympati för Svenskt näringsliv och deras argument.