lördag, mars 03, 2007

Behåll bolagen, investera för framtiden

- Utförsäljningen av statliga bolag är en usel affär för skattebetalarna. Regeringen vill sälja vinstmaskiner. I år får staten 16,7 miljarder kronor i utdelning från dessa företag, säger riksdagsledamoten Kent Persson (v) i en kommentar till regeringens proposition Försäljning av vissa statligt ägda företag.

Vänsterpartiet är djupt kritiska till att regeringen privatiserar bolagen TeliaSonera, Vin & Sprit, Nordea, SBAB, Vasaskronan och OMX.

- En ansvarsfull regering investerar för framtiden i välfärden. Vinsterna från bolagen kan tillsammans användas för en nödvändig energi- och miljöomställning, för att stärka villkoren för ny forskning och teknik och för att bredda tillgången till infrastruktur i samhället, säger Kent Persson.

- I stället för att ta ansvar som ägare ska regeringen göra den lilla procent som äger huvuddelen av aktierna på börsen ännu rikare och mäktigare. Bolagen ska säljas ut till dem som redan har mest, till ägare som drivs av kortsiktiga vinstintressen. Det är dålig ekonomisk politik, anser Kent Persson.

Inga kommentarer: