fredag, mars 30, 2007

Avtalet klart

Sent går kväll tecknades det nya avtalet för de handelsanställda när fackföreningen Handels och Svensk Handel satte sina signaturer på det nya avtalet. Därmed är strejkvarslet avblåst. Avtalet är exakt identiskt med de avtal som Svensk näringsliv stoppade i lördags. Därmed blev det en seger för de två förhandlande parterna och en prestige förlust för Svenskt näringsliv.

Avtalet ger sammantaget 12,6 procent i löneökningar på tre år. Det gäller för 120 000 anställda i detaljhandeln och 30 000 lageranställda. På sin hemsida skriver Handelsanställdas förbund att de nya avtalen, är ett klart genombrott för jämställda löner och följer LO:s samordning och att den nya avtalspensionen betyder väldigt mycket för framtidens pensionsnivåer.

Skönt att se att det satsas på att höja lönerna i de kvinnodominerade yrkena och att det betonas starkt i detta avtal som nu är klart. För det räcker inte bara med att prata om det, för det måste komma till handling också och det tycker jag att man är på rätt väg i och med detta avtal som gäller till mars 2010.

Inga kommentarer: