Våren har ju kommit till mina trakter runt Emmaboda och förutom att snön mer eller mindre är borta börjar även isen på de olika vattendragen smälta och det ser man på dessa fina bilder. De fyra första bilderna är tagna den 8 mars. De övriga är tagna i dag.
Gångbro över Lyckebyån
Vid ITT Flygt som numera heter ITT Water & Wastewater finns konstgjord damm där Lyckebyån rinner igenom där en mängd gräsänder nu njuter av att dammen är isfri
I den röda byggnaden finns Flygtmuseet som startade för 10 år sedan 2001 i samband med företagets 100 års jubileum
Vid Skäveryd strax söder om Lindås flyter Lyckebyån vidare söderut.
Rostockasjön strax utanför Lindås är fortfarande isbelagd men de mörka fläckarna vittnar om att isen börjar ge med sig.
Kopparbron syns i bakgrunden. Äntligen kan man nu mer eller mindre gå Bilkeleden nu när snön smälter bort.
Här står jag på kopparbron och blickar västerut. Då ser man sundet från Grimmansmålasjön som under bron gör över till Rostockasjön. Här ser man tydligt att issmältningen är i full gång.
Här är blicken österut och då ser man sundets slut och Rostockasjöns början.
Kopparbron.
2 kommentarer:
Kopparbron ser ut att vara tillverkad av trä. Varför heter den i så fall Kopparbron?
Den är tillverkad av trä helt riktigt men enligt en sägen fanns här en bro långt innan medeltiden som var byggd av koppar. En rik och mäktig man vid namn Algut bodde på den tiden ute på holmen . Enligt sägnen hånade han här mitt på bron en gång självaste Åskguden Tor under ett regnoväder. Han skrek med knuten näve upp mot himlen "Där uppe dundrar du, men här nere bestämmer jag". Han hann knappt säga meningen färdig förrän en blixt slog ner på bron och bron kollapsade och drog med sig männen och hästarna ner i djupet. Om historien är sann? Tja vad vet jag men man ska nog inte reta Gudarna alltför mycket :-)
Skicka en kommentar