tisdag, mars 29, 2011

Det är inte Vänsterpartiet som är motståndaren

I dagens ledare uppmanar den politiske redaktören på tidingen Östran Peter Akinder (Tyvärr finns den bara i papperstidningen) den nyvalde socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt att dra gränsen mot Lars Ohly och därmed Vänsterpartiet. Denna uppmaning kommer oväntat men kanske inte överraskande efter Juholts bejublade tal på Socialdemokraternas kongress l lördags där partiet slog an kursen vänsterut och äntligen hittat hem igen. Ordmässigt lät det riktigt bra och förhoppningsfullt och nu gäller det att förvandla de vackra orden om att utrota barnfattigdomen, bekämpa vinstintresserna i skola, vård, omsorg och andra välfärdsektorer, bekämpa arbetslösheten och den orättfärdiga sjukförsäkringspolitiken som högern bedriver. T o m den nuvarande pensionsystemet ska ses över enligt Juholt. Allt detta har vi i vänsterpartiet pratat om och lagt förslag för dess förverkligande.

Nu ska socialdemokraternas ny vunna självförtroende se alla de andra partierna som motståndare och inte minst enligt Akinder även Vänsterpartiet. Visst finns det vissa skillnader mellan de båda partierna, för annars kunde vi lika gärna vara ett enda parti, men det finns även likheter som man inte får glömma. Det är inte vi som är ett hot mot rikets välfärd utan det viktigaste är, utan en sekunds tvekan, att få bort den högerregering som styr vårt land. Där har vi en gemensam uppgift att förverkliga. Vi ska inte bygga några allianser nu, men vi ska ha en ömsedig respekt för varandra som självständiga partier och även möjligheter att kunna belysa våra skillnader. Men får Peter Akinder som han vill ska Socialdemokraterna ha uttalande gränser vänsterut och det gynnar bara högerkrafterna i samhället. Man undrar därför vad syftet är med Peter Akinders uppmaning. Är han rädd för att (S) ska bli för mycket vänsterinriktad eller är det bara den personliga åsikten som lyser igenom som är ett avståndstagande mot vänsterpartiet?

Ensamt kan inte Socaialdemokraterna förändra samhällets politik så det är inte konfrontation mot vänstern som ska ge valseger 2014 utan det är med gemensamma krafter tillsammans vi ska förändra Sverige till en bättre land att leva i för alla de människor oavsett ursprung som lever här.

3 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Just nu säger radionyheterna att V kommer att godkänna att stridsflyg skickas till Libyen. Det är väldigt ledsamt. Är det verkligen en politik som flertalet medlemmar godkänner, eller låter man ledningen göra som den vill för att hålla sig väl med socialdemokraterna?

Nicke Grozdanovski sa...

jag är väldigt kluven till insatsen i Libyen. Det känns som det är bra att Khaddafi får på nöten men samtidigt är det fel att bomba Var ska man bomba härnäst är frågan? Israel som bombar Gaza? Knappast.. det är de som retar nästan mest denna hyckleri.

Björn Nilsson sa...

Jag kommer just från ett möte på Mynttorget i Stockholm. DÄr fick vi veta att fyra V-ledamöter i Riksdagen kommer att åtminstone lägga ner sina röster vad det gäller att skicka flygplan. Undrar om inte någon eller några miljöpartister kommer att göra det också. Alltid något, samtidigt som det är en skandal att SD är det enda parti som helt går emot den här vansinnigheten.