fredag, mars 04, 2011

En seger för svensk arbetsrätt

Idag förlorade regeringen för första gången denna mandatperiod en votering i EU-nämnden. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engtröm kan nu inte rösta för ministerrådets slutsatser om sysselsättningfrågor såvida inte de förändras så att det tydligt framgår att kollektivavtal ska respekteras och att social dumping ska bekämpas. Förslaget kom från de rödgröna och fick stöd av SD. En tredje punkt som underströk den positiva betydelsen av invandring för ekonomin röstades ner av SD och de borgerliga partierna.

-Regeringen har varit helt ovillig att agera för att skydda svenska löntagares villkor och kollektivaavtal i EU. De har inte heller velat göra något mot den sociala dumping då arbetskraft från andra EU-länder utnyttjas till dåliga villkor. Därför var dagens beslut i EU-nämnden en viktig markering för arbetsrätten menar Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ledamot i nämnden.

Hillevi Engström saknar nu mandat för att rösta för de rådsslutsatser som bland annat kräver försämrade pensionsvillkor, ingrepp i medlemsländernas lönebildning och anställningsformer.

Inga kommentarer: