onsdag, mars 30, 2011

Motion om tillgänglighet

I dag inlämnades denna motion från oss i Vänsterpartiet till kommunfullmäktige i Emmaboda:

Tillgänglighet är viktig. Det är en angelägenhet att alla ska kunna delta i samhället på så lika villkor det bara går, det är i mångt och mycket en fråga om demokrati. Denna motion vill lyfta ett problem vi har inom kommunens och politikens område. Nämligen det faktum att vi har möten som är öppna för allmänheten, åtminstone på pappret. Men vänsterpartiet vill se det fullt ut i praktiken också vi nöjer oss inte med hur det är idag.

Du kan som rullstolsburen idag inte närvara på de möten som hålls av nämnder och kommunstyrelsen i Mobergsalen då det inte finns inte finns en hiss att ta sig upp till sammanträdesalen. Detta utestänger medborgare som sitter i rullstol eller har andra funktionsnedsättningar som gör det svårt att gå i trappor.

Det finns också den aspekten att även rullstolsburna och funktionsnedsatta ska kunna vara förtroendevalda och ta ett förtroendeuppdrag i kommunen. Denna motion syftar till att Vänsterpartiet vill att detta problem lyftas upp för att kunna åtgärdas så alla kan delta som så önskar och inte stängas ute av den orsaken att man inte kan ta sig dit. Det är inte de funktionsnedsatta som ska anpassa sig till kommunens möten utan tvärtom kommunen ska göra sina möten tillgängliga för alla. Det ska vara lika naturligt för en med funktionshinder att delta på sammanträdena som för en som inte har något. Stänger man ute en del människor kan vi som det nu är egentligen inte kalla mötena för öppna för allmänheten, då det de facto faktiskt inte stämmer med verkligheten.

Vänsterpartiet yrkar:

att kommunfullmäktige beslutar om att alla ska kunna gå på de öppna möten som hålls i kommunen genom att göra alla möten och sammanträden tillgängliga för alla.

att kommunen gör något för att ta bort hindret genom att förslagsvis installera en hiss så även dem med rullstol och funktionsnedsättningar kan ta sig till Mobergsalen.

För Vänsterpartiet i Emmaboda Kommun
Kommunfullmäktigeledamöterna.

Nicke Grozdanovski  och Hugo Grönlund

Inga kommentarer: