onsdag, mars 16, 2011

Trollens Kammare

Ca 8 km norr om Emmaboda och precis söder om Broakulla ligger den lilla byn Trollagärde. Namnet har den fått troligtvis av att Trollens kammare finns här. Enligt sägnen ska en trollfamilj för väldigt länge sedan ha byggt ett hus av stenklipporna som sedan med tiden rasat. Men det var då innan någon hade hört talas om inlandsisen. Men även utan en trolllegend så är platsen fascinerande Här på en upphöjning av rullstensåsen Lindåsen finns en mängd antal stenblock huller om buller. Inlandsisen drogs sig undan här för ca. 10000 år sedan och kraften som den hade rullade fram stora stenblock som om de vore gruskorn. En mängd stenklippor hamnade just här i Trollagärde.Som en förhistorisk dinosaurie reser sig stenblocket upp ur marken.På väg mot upphöjningens topp ser man hur stora dessa stenblock är. Även Tornado tycker det är spännande.
Det är inte speciellt högt på toppen men ändå är det imponerande att blicka ner över tallbeståndet och alla stenar som ligger överallt.

Blocken är av olika storlekar och former.


Kanske början till Trollens bostad?

Med tanke på katastrofen i Japan och Tsunamins ofattbara kraft så kan man faktiskt sätta den i relation på inlandsisens ofantliga krafter för flera tusen år sedan som kunde rulla sådana här block av sten huller om buller. Skillnaden mot en tsunami är att isen rörde sig sakta fram över landskapet.

Inga kommentarer: