tisdag, mars 08, 2011

Ett av svåraste politiska beslutet någonsin

I gårdagens fullmäktige var frågan om kommunal borgen till EMFAB på 24 miljoner till satsningen i Boda Glasbruk den utan tvekan största frågan. Denna satsning ska leda till den storslagna planerna på The Glasfactory som är ett renodlad museum med många möjligheter. Vi i vänsterpartiet i Emmaboda har trott på satsningen ändå från början, vi var positiva till köpet av glasskatten, vi var positiva till köpet av glasbruket och vi är positiva till att skapa någon form av glasmuseum i Boda. Det är nödvändigt att göra något i Boda för att få samhället att leva upp.

Därför var mitt nej i går extra tungt, men det är också viktigt att vara ödmjuk inför satsningen, att vara noggrann och att ibland stanna upp och reflektera. Det är ändå mycket pengar det rör sig om och det måste man vara försiktig att handha med. Ett av våra argument för Boda satsningen var att hela kommunen ska leva. Vi har ett glasbruk i vår ägo inte bara i Boda utan även i Johansfors som ska skötas. Det görs det inte, utan man underhåller inte ens bruket utan man vill vänta till efter satsningen i Boda men då kan det vara försent. Bruket är till försäljning till som man säger en seriös köpare, men vem vill köpa ett bruk där ena t ex ena skorstenen är rivet. Även där finns det ett kristallmuseum som trots löften är hotad av flytt från orten pga av kommunen inte riktigt satsar på den just nu. Man säger att Bodasatsningen kommer ge ringar på vattnet och jag tror att det är så men då kan de vara försent för Johansfors utan de behöver en del av satsningen nu. Som kommunpolitker måste man se till helheten så att alla kommundelar känner av att vi tänker på dem. Det gör också att fler och fler blir positiva till satsningen i Boda Glasbruk.

Sen har det inte satsningen sköts så bra som man skulle vilja. Jag är medveten att sådana här affärer ibland kan ske på snabba premisser men att det ska gå så fort att man inte har en korrekt upphandlingsförfarande är inte acceptabelt. Det gör att hela projektet lite tappar sin trovärdighet och det är inte heller bra om man vill ha stöd för projektet.

Men det ska också erkännas att det var väldigt svårt att rösta samma som den borgerliga oppositionen. Deras nej är inte vårt nej för de tror inte alls på detta. De har sen första tid varit negativa och inte stött projektet alls. Jag undrar hur deras alternativ ser ut? Hade de helt övergivit Boda och låtit den förbli en spökstad. De har en tro på marknaden och skiter kapitalisterna att ta sitt ansvar så ska inte kommunen göra det heller enligt de. Satsa på att bevara en glasskatt och att lyfta upp en avsomnad ort är inget för en kommun enligt dem. För man ska komma ihåg att ett Nej är också ett Ja till något annat.

Jag har fått blandade reaktioner på vårt nej. En del tycker vi är maktfullkomliga och populistiska och t o m sviker våra väljare andra tycker att detta är de bästa vi har gjort på länge. Det visar hur stor denna fråga är. Det visade även omröstningen igår som slutade 21-20 till majoritetens förslag att borga med 24 miljoner. Frågan delar kommunen och invånarna i två delar och det visar också hur svår detta har varit att ta ställning till. Jag undrar om inte just detta har varit det svåraste beslutet i min politiska karriär men trots att det inte kändes helt bekvämt är det ett sunt ställningstagande med våra argument för att säga nej till den 24 miljoners borgen . Sen hoppas jag självklart att det går bra i Boda och att det blir det lyft för hela kommunen

1 kommentar:

magda sa...

Jag tycker att nejet var ansvarsfullt.