måndag, mars 14, 2011

Katastrofen i Japan

Fyra dygn har nu gått sedan katastrofen inträffade i Japan då en jordbävning som mätte 9,0 på Richterskalan drabbade landet. Efteråt kom snabbt Tsunamis som svepte in över Japans nordkust och sköljde bort allt i sin väg. Naturens grymma kraft och sida har återigen slagit till mot mänskligheten och detta mitt framför hela världens ögon. TV bilderna från Japan har varit dramatiska med bilar, båtar ja t o m hus som sveps med de ofantliga vattenmassorna precis som det vore leksaker efter en regnig dag på sandlådan. Men det värsta är antalet döda som nu rapporteras timme för timme. Lägg därtill alla hemlösa eller saknade så blir detta en katastrof av episk mått. Som om inte detta var nog så har man problem med vissa reaktorer på kärnkraftsverken där det skett explosioner på några.

Därför har det varit svårt att sätta ord på katastrofen för den är ofattbar. Det känns som om orden inte räcker till för att beskriva allt det hemska som sker. Det finns däremot många tankar som sveper förbi av både filosofiska och även verklighetsbaserad karaktär. T ex. vilka krafter som är i omlopp som jag nämnt tidigare, hur ska man skydda sig mot sånt. Japan är vana vid Tsunamis och har byggt skyddsvallar som skydd för dessa jättevågor men det har inte hjälpt det minsta denna gång utan vågorna har sköljt bort allt och alla. En annan tanke som har kommit är hur säkert är det att bygga kärnkraftsverk i Japan som ligger i ett del av världen med stor jordbävningsrisk. Nu har man stora problem med kärnkraftverken med explosioner i reaktorena som följd trots att man har varit tvungen att sänka trycket så att man kan minimera explosionsrisken. Det har på grund av dessa åtgärder skett utsläpp av radioaktiv strålning som vi fortfarande inte vet egentligen hur det påverkar de boende i närområdet. De japanska myndigheterna förmedlar sin information till den japanska befolkningen och till omvärlden men jag undrar om de har kontroll över situationen. Det verkar inte så utan nu kan man läsa om att en tredje explosion hotar.

En annan spillra som har slagits är alla människors liv som bokstavligt talat slagits i spillror. Man undrar hur många tusen som omkommit i katastrofen och hur många som aldrig kommer att hittas. Hela städer och områden har utplånats och man hittar omkomna i tusentals längs stränderna. Anhöriga och hjälparbetare letar efter saknade släktingar, vänner eller andra bland allt bråte som blivit kvar efter katastrofen. Vilken hopplöshet man måste känna men trots det vill man inte ge upp hoppet att finna någon vid liv.

Denna katastrof kommer att ha påverkan i Japan och dess befolkning  för en lång tid framöver. Deras infrastruktur är sönderslagen och det kommer ta mycket tid innan allt är uppröjt och samhället kommer att nå något som kan kallas ett normalt tillstånd. Fram tills dess är Japan beroende av omvärldens stöd och solidaritet.

Inga kommentarer: