lördag, mars 19, 2011

Luffarkonstutställning öppnas idag i Boda Glasbruk

För fem år sedan gjorde vi en konstutställning med enbart luffarkonst. Då hade vi 56 tavlor målade av en av de mest kända luffarkonstnärerna i Sverige. Herman Sixtus Andersson. Idag har vi 150 av hans alster samlade. "Hela landet" talade om denna utställning och folk från när och fjärran hörde av sig. Nu är det dags igen och visa upp ytterligare en otroligt unik konstutställning. Men denna gång är det med över 200 alster. Alla målade av luffare!!

Luffare i Sverige fanns från 1885. Innan dess fanns inte ens ordet luffare. Då var det bl.a fattighjonen och  trälarna som drev omkring. Det var så illa ställt att dessa trälar t.o.m sålde sig själva eller sina barn som arbetskraft. Men när landets andra lösdriverilag och den första angiverilagen kom 1885 fick dessa människor ett mer bestämt namn. Det var då folket började kalla dem för luffare. De fanns över stora delar av världen och var inte enbart Sverige berikat. Nu gick det inte så bra att tigga sig fram längre då luffaren riskerade att gripas och sättas på arbetsläger. ( Svartsjöanstalten för de manliga och centralfängelset i Landskrona för de kvinnliga ) Men kunde dessa personer istället påvisa att de var handlare/ nasare eller på annat sätt kunde visa att de klarade sig utan att tigga, kunde de gå fria. Då började trådtjackarna och "konstnärerna" dyka upp och erbjuda sina saker för en munsbit eller en liten peng.Några av Hönsalottas luffartavlor. Visst är de fina? Bilden togs den 30 mars i fjol.

I vårt distrikt östra Småland är de mest kända luffarkonstnärerna representerade på Hönsalottas Luffarmuseum. Ett mycket unikt museum mitt i glasriket. Vi visar ca 150 alster av Herman Sixtus Andersson ( känd som HA eller Brokiga Blad ) Kosta-Lasse ( Reinhold Larsson. En släkting till Stig "Alex" Axelsson Sveriges Cultband ). Långa Målaren från Höganäs och Nisse Skåne. Vår gamla justitieminister Tomas Bodström blev väldigt stolt när han fick reda på att hans morfars bror var den kände luffaren Björnjägaren.( Nils Rundgren ) Detta fick vi se i ett tv -program för ett år sedan.( Både Kosta-Lasse och Ha gick över hela landet och vid två tillfällen ska t.ex Kosta-Lasse gått från norr till söder!! )

I dag kl. 13 öppnar vi upp, med pompa och ståt, världens största luffarkonstutställning med drygt 200 verk av dessa kända luffare som korsade landet under drygt 70 år. Utställningen varar i tio dagar och vår ciceron ger dagliga föreläsningar om dessa otroligt unika konstnärer som verkade under den tid i vår historia då vi gick från bonde till dagens industrisamhälle. En tidsperiod till och med våra historieberättare missat.

Med de bästa luffarhälsningar
Hönsalottas Luffarmuseum
Boda glasbruk
Göran Johansson
Helen Jonsson

Besök gärna Luffarmuseets hemsida

Inga kommentarer: