tisdag, december 21, 2010

Vintersolstånd

I dag är det årets kortaste dag och helt logiskt även årets längsta natt för oss på norra halvklotet. Klockan 00.38 i natt står solen som lägst i söder. Då har den självklart gått ner för länge sen. Som alla vet så är solen under horisonten om man befinner sig vid norra polcirkeln eller längre norrut. I Emmaboda gick solen i dag upp klockan 8.31 och gick ner klockan 15.20

Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. Efter denna dag så blir dagarna sakta med säkert längre. Den 20 mars 2010 passerar solen ekvatorn på sin väg norrut och då inträffar vårdagjämningen.

Det motsatta råder på Södra halvklotet där det är midsommarsolstånd idag.








Bilden är tagen i vid Kalmarsund vid årets kortaste dag kl. 10.30. Som ni ser är det en blek sol som inte värmer mycket. Det var ca 13 minusgrader i dag vid Kalmar och isen ligger tätt. Kylslaget och vackert. Men håll ut alla som vill ha värme och ljus. Nu vänder det alltså, även om det tar lite tid än. För oss andra kan vi njuta av vintern ett tag till.













Kalmar slott i Vinterskrud. Bilderna är tagna i dag. Ungefär i samma tid som den första bilden.

Inga kommentarer: