fredag, december 03, 2010

Det räcker inte med miljöbilar!

Trafikverket presenterade igår uppgifter som visar att utsläppen ökar från vägtrafiken trots att bilarna blir mer och mer bränslesnåla.

- Regeringen och miljöministern brukar ofta säga att det inte bilarna det är fel på, utan det som kommer ut från bilarna. Men miljöministern verkar inte förstå att det åtminstone fram till 2020 inte spelar någon roll för miljön och klimatet att enskilda bilar släpper ut mindre, om trafikarbetet med fossildrivna transporter samtidigt ökar. Minskad bränsleförbrukning äts upp av att fler bilar släpper ut mer totalt sett, säger Siv Holma, Vänsterpartiets ledamot i Trafikutskottet.

- Klimatpåverkan från vägtrafiken har enligt Trafikverket ökat med 14 % sedan 1990. När alla andra sektorer minskar sina utsläpp fortsätter alltså vägtrafiken att öka sina växthusgaser. Det här är inte en hållbar samhällsutveckling och inte en väg mot fler hållbara transporter, säger Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets ersättare i Trafikutskottet.

- Eftersom inrikes transporter står för ca 30% av utsläppen av koldioxidutsläppen måste det till åtgärdar som minskar personbilstrafiken. Det räcker alltså inte att som miljöministern bara fokusera på miljövänliga bilar. Precis som Trafikverket skriver behövs en förändrad inriktning i utvecklingen av samhället och infrastrukturen. Tillgängligheten måste förbättras genom satsningar på gång, cykel och kollektivtrafik, säger Siv Holma.

- Vi har hela tiden sagt att det krävs stora satsningar för att öka antalet resor med tåg, bussar, spår. Men bara under den senaste 12 månaderna har antalet personbilar ökat med 1 % och antalet lastbilar med 2 %. Med tanke på regeringens avoga inställning till att satsa på kollektivtrafik och järnväg, kommer fler att åka bil när kollektivtrafiken inte fungerar. Vad resenärerna istället behöver är en kollektivtrafik som kommer i tid, har modernabussar och tåg samt rena och trygga stationer/hållplatser, avslutar Jonas Sjöstedt.

Inga kommentarer: