fredag, december 03, 2010

Khadijeh "Shahla" Jahed avrättad

I onsdags avrättades Khadijeh "Shahla" Jahed i Teheran. Med vetskap med hur det iranska s.k. rättssystemet är utformat hade hon mycket små chanser att försvara sig mot de anklagelser som riktades mot henne. Hon har förvägrats alla verkliga möjligheter att få en rättssäker process. Vänsterpartiet har tidigare uppmärksammat hennes fall, bland annat i EU-parlamentet.
- Vi fördömer varje fall av dödsstraff, men att domen dessutom tillkommit på ett rättsosäkert sätt gör avrättningen än mer avskyvärd. Bara det att hon är kvinna minskade hennes möjligheter till en rättvis rättegång eftersom mäns ord regelmässigt väger tyngre än kvinnors i de iranska domstolarna, säger Hans Linde, Utrikespolitisk talesperson fös Vänsterpartiet.

Khadijeh "Shahla" Jahed hade genom tortyr avtvingats en "bekännelse", som hon sedan tog tillbaka i domstolen. Men eftersom tortyr förekommer regelbundet inom det iranska rättsystemet och domstolarna accepterar detta så tog domstolen knappast någon hänsyn till att hon tog tillbaka sin "bekännelse".

- Hon hade aldrig någon chans. Ett sådant rättsystem kan man inte annat än fördöma, avslutar Hans Linde.

Inga kommentarer: