fredag, december 17, 2010

Socialförsäkringsministern vårdar stupstocken

Vid en debatt i riksdagen under torsdagen sade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) att han tänker vårda den socialförsäkringsreform som nu har medfört att snart 40 000 sjuka människor utförsäkrats, utan att för den skull vara friska.
- Det hade varit bättre om socialförsäkringsministern valt att säga att han vill vårda och värna de sjuka istället för att vårda reformen, säger Wiwi-Anne Johansson, socialförsäkringspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Ulf Kristersson gjorde ytterligare en gång helt klart att han är beredd att slå undan benen för alla de tiotusentals människor som kastas ut ur sjukförsäkringen.

- Socialförsäkringsministern underströk att det är bråttom att få de sjuka tillbaka i arbete. Ja vissa står långt från arbetsmarknaden medan andra, i likhet med Ulf Kristersson och regeringen, står långt från verkligheten, fortsätter Wiwi-Anne Johansson (V).

- Det är viktigt att människor får arbete men då måste det också finnas arbete att komma till. Det gör det tyvärr inte för den som är sjuk. Inte ens för den som är frisk och arbetslös. Regeringens jobbpolitik är totalt misslyckad.

- Socialförsäkringsreformen är ett dråpslag för sjuka och sköra människor. Sjuka blir fattiga och förnedrade. Regeringen menar att drivkrafterna för sjuka och arbetslösa är sänkta ersättningar eller tvång att göra jobb för en fjärdedel av en minimilön för den som råkar hamna i ett så kallat Fas 3-jobb, samtidigt som arbetsgivaren får 5 000 kronor i månaden, avslutar Wiwi-Anne Johansson, socialförsäkringspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Inga kommentarer: