söndag, december 05, 2010

Socialdemokrati utan självförtroende

Efter det svåra nederlaget i höstens val då (S) gjorde sitt sämsta val sen rösträttens införande har en kriskommision tillsats som ska se över vad som gick snett. Dessa samlades i ett förtroenderåd i Stockholm där 120 ombud från hela landet diskuterade rapporten och utsåg en valberedning som ska ta fram den nya partiledaren efter avgående Mona Sahlin.

Nu ska partiet förnyas igen. Att man förlorade valet är politikens fel, Enligt Mona Sahlin gick partiet i otakt med väljarna och istället ska nu partiet anpassa sig till den rådande ordningen. Med andra ord ska Socialdemokraterna dra sig mera mot mitten och främja sig från vänstern. Det innebär också att man inte längre tror på den politik som man gick till val på tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. En politik som för bara några månader sen kunde varit Sveriges nya regeringspolitik. Det är ett också en idiotförklaring till dem som faktiskt röstade på oppositionen för att de trodde på ett annat Sverige än vad Alliansregeringen har att erbjuda. Det är en signal till dem att eran röst egentligen inte var värt något och att det enda vi vill är att hamna i regeringställning. Det är en märklig och nästan historisk konstanterande av ett valfiasko. Kan det inte finnas andra anledningar till nederlaget i valet? Jo samarbetet med speciellt vänsterpartiet nämns som en faktor. Inte nog med att Sahlin inte trodde på sin egen politik, hon trodde inte heller på rödgröna samarbetet. Allt det som var grunden i valet sågar hon tvärs över och då är frågan vilken trovärdighet sänder detta till väljarna. Fram träder ett parti med väldigt väldigt dåligt självförtroende som inte längre står upp för sin egen politik.

Nej istället gör man en högersväng retoriskt så man börjar undra om man befinner sig på ett socialdemokratisk möte eller ett moderat dito. Den retoriska skillnaden är hårfin.

Mona Sahlin säger till Aftonbladet:

– A-kassan ska vara en omställningsförsäkring. Det ska alltid löna sig att arbeta! Vi fastnade i bidragsdebatten. Vi kan inte ha en valrörelse där människor säger, ”jo Mona, jag röstar på er trots att jag har jobb och mår bra”.

Men stopp nu ett ögonblick. Är det inte dessa väljare vi vill ska vara dem som röstar på oss i valen? Solidariska människor med jobb och hälsa som röstar på en politik där vi har en bra solidarisk samhälle som gör att man ta hand om varandra. Vilka vill Mona ska rösta på partiet om inte b la dessa människor. Detta är ett tydligt exempel på Monas Sahlins högervridning och även om partiet ännu inte bestämt vilken inriktning man ska välja så är hennes tal i går vägledande för partiet. Då kan man konstera att man anpassar sig till den borgerliga agendan och är det verkligen det vi vill ha, ett nytt höger- mittenparti i Svensk politik. Svaret är givetvis nej och för alla Socialdemokrater som har hjärtat till vänster så finns vi i Vänsterpartiet för er. Tillsammans ska vi göra vårt parti starkare och ett parti för ett solidarisk samhälle.

1 kommentar:

Björn Nilsson sa...

V har gått kräftgång i fem val i rad nu. Man håller på att få tillgång till ett politiskt tomrum av enorma mått i Sverige, om nu SAP fortsätter vandra högerut och sviker sina väljare. Men hur skall V kunna fylla upp tomrummet när man själv hela tiden driver högerut i stället för att satsa hårt på en egen linje? Det finns hur mycket som helst att hugga tag i, men kommer det att fungera med Ohly och andra partiledare som verkar vilja fortsätta att sitta i toppen - med uppenbar risk att hela partiet åker ut ur Riksdagen vid nästa val?