fredag, december 17, 2010

Vi röstade för freden i Afghanistan

I onsdags röstade riksdagen igenom regeringens proposition om fortsatt svenskt deltagande i den Nato-ledda internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan.

Så här sade Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde i en het debatt innan omröstningen:

- Huvudfrågan är hur vi bäst bidrar till att bygga ett fritt och demokratiskt Afghanistan i fred. För mig som Vänsterpartist är inte svaret på den frågan ett fortsatt militärt deltagande i det misslyckade kriget. Utan svaret är ökat bistånd, ökade civila satsningar, ökat stöd till de försök som pågår för att finna en politisk lösning på konflikten och en human flyktingpolitik här i Sverige där de afghaner som flyr krigets grymhet ska få en fristad i vårt land.

- Säkerhetsstyrkan i Afghanistan har misslyckats med att främja freden, man har misslyckats med att besegra talibanerna, man har misslyckats med att i grunden förbättra levnadssituationen för det afghanska folket samt att bidra till en demokratisering.

- Afghanistan behöver barnmorskor istället för majorer, skolböcker istället för bombflyg och rullstolar istället för stridsfordon. Regeringen kommer, med stöd av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, att avsätta 1,9 miljarder för den militära insatsen nästa år. Kostnaden för en svensk soldat motsvarar årslöner för 50 välutbildade afghanska lärare eller årskostnaden för 1 400 flickors och pojkars utbildning. Och en säker förlossning Afghanistan kostar bara 35 kronor.

- I valet mellan ett fortsatt svenskt deltagande i kriget och ett starkt svenskt engagemang för freden i Afghanistan står Vänsterpartiet idag ensamma i riksdagen. Jag beklagar det. Men vi representerar det växande folkliga stödet för en annan Afghanistanpolitik när vi röstar för freden, för solidariteten och för en avveckling av den svenska militära insatsen.

Inga kommentarer: