söndag, april 19, 2009

Vad vilja Piraterna i andra frågor?

Jag har inga större bekymmer med Piratpartiet, de gör ett fullgott jobb för att driva sina frågor om fildelning och liknande. Man har som ett enfrågeparti lyckats få igång media och deras engagemang mot FRA-lagen förra året imponerar. Man har varit som en blåslampa på de etablerade partierna att vakna upp. Men nu vill de ha en politisk plattform att stå på och kandiderar till EU-parlamentet och säkerligen till riksdagen 2010. Då är frågan?

Vad vilja Piraterna i andra frågor?

I deras Principprogram kan man läsa:

“Piratpartiet eftersträvar inte att sitta med i någon regering. Vårt mål är att utifrån en vågmästarställning i riksdagen stödja en regering som på ett bra sätt driver de frågor vi har i vårt program. Vi kommer i så fall att stödja den regeringen i de övriga frågor där Piratpartiet inte tar ställning.
För att kunna enas som rörelse tar vi inte ställning i andra politiska frågor som inte har samband med de principer vi här deklarerat”

Detta betyder att Piratpartiet inte bryr sig om andra frågor än fildelning och andra liknande frågor. Det finns fler viktiga samhällsfrågor än enbart detta att ta ställning till och därför är det väldigt olyckligt om någon pirat hamnar i Bryssel för ska den personen lägga ner sin röst varje gång någon fråga som inte berör deras ämnen tas upp?

Politiska arbete är ett förtroende man har fått av folket och det måste man handskas med ansvar och värdighet. Politiskt fattade beslut berör oss alla i både Sverige och resten av Europa och då ska man ha ett helhets begrepp av samhället och dess utveckling där (PP):s frågor är en del av men det finns andra som partiet inte alls tar ställning. Politik är en helhetssyn och därför är det bättre att lägga en röst på ett parti som har ett helhets begrepp för samhällsfrågor där även fildelning ingår men inte är rådande allena.

Ett tips är att rösta på Vänsterpartiet den 7 juni.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Nicke,

Att en piratpartist skulle lägga ner sin röst i samtliga frågor som inte angåer henne är ett felaktigt påstående. Vår vågmästarställning innebär att vi kommer sälla oss till den partigrupp som bäst representerar våra idéer i EU-parlamentet. Där kommer vi att driva våra kärnfrågor och jag tror inte att det finns någon av de andra svenska delegaterna som har kämpat med varje enskild fråga i parlamentet. I övriga frågor kommer vi följa partigruppens linje. Vi har aldrig påstått att vi vill styra ett helt samhälle, eller att vi kan det, sådant klarar de etablerade partierna av iallafall tycker vi.

Fokus är viktigt om man ska nå framgång i en fråga, vad Piratpartiet har insett är att det krävs fokus för att ställa i ordning inställningen till nätet och integriteten i lagböcker och samhällets medvetande.

De flesta politiska partier i Sverige har startat som fokuspartier, för att ställa saker till rätta på ett kärnområde.

Jag hoppas att detta har givit dig lite insikt i vad Piratpartiets vågmästarställning innebär.

Mvh,
Jacob Dexe, ordförande för Piratstudenterna i Lund och styrelseledamot för Ung Pirat Syd

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Jacob

Tack för kommentar!! Det är bra att ungdomar engagerar sig och bedriver opinion för sina frågor. Det är därför jag skrev i början att jag inte hade några större bekymmer med piratpartiet.

Men jag blir lite rädd när jag ser att ni tänker sälla er till den partigrupp som bäst representerar era idéer och den följa deras partilinje i övriga frågor. Men låt oss säga t ex. högerextrema gruppen i parlamentet anammar era idéer bäst tycker ni. Är ni då beredda att följa deras övriga partiåsikter?

Jag säger inte att ni skulle göra det eller att ni absolut på något sätt skulle tycka om deras åsikter. Men jag vill ändå ställa det i sin spets och visa att politik är ett ansvar man måste förvalta. Man måste ha en samhällsanalys och kämpa för en helhet.