måndag, april 20, 2009

Ett viktigt och oviss 08-derby väntar ikväll

Att prata om ödesmatcher redan i fjärde omgången är kanske för magstarkt men en sak är säkert och det är att kvällens 08-derby mot Djurgården är väldig viktigt för båda lagen. Hammarby ligger efter gårdagens matcher i omgång 4 på nedflyttningsplats med en poäng medans DIF har fyra poäng med en målskillnad på 1-6. Båda lagen är alltså i stort behov av poäng men frågan är om inte Hammarby är det i ännu högre grad. En vinst i kväll skulle lösa upp många knutar i den grönvita truppen.

Hammarby ställer förmodligen upp med samma startelva som sist. Det innebär att Kristoffer Björklund ställer sig i målet. Han gjorde en bra insats senast borta mot Helsingborg och var så när att rädda hem en poäng till Södermalm, men en domartavla gjorde att Helsingborg vann med 1-0. Han gjorde ett par mycket bra räddningar under andra halvlek och måste spela på topp igen för att de ska bli seger.

Även Backlinjen tog en grym revansch mot Helsingborg där samtliga killar gjorde en felfri match. Man neutraliserade bort Henke Larsson och tog död på alla Helsingborgs målambitioner. Det innebär att samma backlinje får förtroende i kväll. Christian Traoré och Igor Armas på mittbacken får hjälpa till och freda Bajenmålet från Blårandiga påhälsningar. Sen har vi David och Emil Johansson. Emil som är en av två Bajenmålskyttar och han får gärna göra en repris på målet mot Elfsborg. Däremot får David se upp så han inte får något kort får då blir han avstängd i nästa match. Men hoppas han ändå vågar satsa lite på offensiven för hans löpvilja är viktig att få igång under matchen.

På mitten tror jag att Fredrik Söderström startar. Hans rutin är viktiga i sådana här matcher. Detsamma gäller Louay Chanko som jag känner på mig kommer göra ett frisparksmål i kväll. Hoppas också att Sebastian Castro-Tello får igång sitt spel och att han lyckas med sina offensiva räder mot Pa Dembo Touray i Djurgårdsmålet. Rutin har också Mikkel Jensen som är nyttig i den defensiva mittfältet för att hålla koll på Djurgårdens spelupplägg.

På topp har vi Charlie Davies och jag tror att han får sällskap av Nathan Paulse som jag verkligen hoppas får sitt genombrott snart. Han har kapacitet, det gäller bara att våga och att få upp självförtroendet. Men de måste han få spela mer än vad han gjort hittills När det gäller Davies ser jag gärna honom utmana Djurgårdsförsvaret som har släppt in sex mål på de tre första matcherna. Chansen finns att han kan rinna igenom.


Lika dålig som försvaret har Djurgårdens anfall varit. Ett enda mål har man gjort på de tre första matcherna och det var på en tveksamt dömd straff av Daniel Sjölund i premiären mot Örebro. Enligt deras hemsida så är backen Jan Tauer och forwarden Mattias Jonson inte tillgängliga för spel i derbyt. Djurgården fick en rejäl omskakande smäll i omgång två då man förlorade med hela 0-6 borta mot IFK Göteborg och sviten efter detta lider klubben fortfarande av. Men trots det finns det spelare i DIF som Bajen måste hålla koll på som t ex. Johan Oremo som normalt en måltjuv, Daniel Sjölund och Sebastian Rajalakso är andra luriga spelare med målsinne.

Derby är ett derby och ingen vanlig match. Även om tränare och spelare försöker tona ner derby betydelsen så lyckas de inte rikligt Det är en match man absolut inte vill förlora. Ligger man lite halvtaskigt till som både Bajen och DIF gör så är matchen extra viktig och man har inte råd att förlora. Det finns en risk för en ängslig match mellan två lag som är rädda att förlora. Men jag tror inte på en sådan matchbild utan jag tror att viljan att vinna är större än rädslan att förlora och det lag som bemästrar detta kommer att kamma hem alla tre poängen i kväll. Givetvis hoppas jag att Hammarby kommer att gå segrande ur detta heta derby. Spelarna på planen måste sätta hög press, ha full fokusering och för guds skull – se till att ha mycket folk med upp i anfallen och våga skjuta. Helst göra matchens första mål för det lag som gör det ligger väldigt bra till.

Låt oss nu se kvällen ann och med bultande grönvitt hjärta vänta på avspark klockan 20.00. Låta nervositeten förvandlas till förväntan och tillförsikt, låta våra strupar få fram ordet mååååååål, låta den glädje man har spricka ut i ett stort leende ju längre matchen lider mot full tid, Knyta näven i luften när domare Stefan Johannesson blåser av matchen strax innan 22.00 i kväll och vara med när hela Råsunda bryter ut i ett stort grönvitt segerjubel.
I fjol vann Hammarby motsvarande match med 2-0.

Inga kommentarer: