torsdag, april 16, 2009

Svår match väntar på Olympia

I kväll beger sig Hammarby söderut för att ta sig an Helsingborg på Olympia. En på pappret och även i verkligheten en svår uppgift. Hammarby åker till Helsingborg med en pinne efter två matcher i bagaget men även med ett stukat självförtroendet efter förlusten hemma mot Gefle i söndags. Det såg inte så där jättebra ut för Hammarby mot Gefle där man gjorde misstag i defensiven som var direkt matchavgörande samtidigt som man hade väldigt svårt att tränga igenom Gefles täta försvar. Trots ett väldigt stort spelövertag så var Hammarbys offensiv stundtals väldigt tempofattigt. Men matchbilden kommer att se helt annorlunda ut mot Helsingborg.

Mot detta ställs Hammarby mot Helsingborg som har full pott efter två matcher genom två segrar mot Göteborgslag 1-0 hemma mot IFK Göteborg och 4-1 borta mot GAIS. Självförtroendet är på topp och man är såklart väldigt segervis inför kvällens match.

Bajen åker med en skadefri trupp förutom Rami Shaaban som dock är på väg tillbaka. Det innebär att Kristoffer Björkman står i mål i kväll. Gjorde kanske inte en av sina bästa matcher senast där han borde tagit det andra målet. Men ändå är han en kämpe och bra i målet men det är viktigt att han får hjälp av försvaret när Helsingborgarnas offensiv sätter igång. Han måste göra en kanonmatch i målet om detta ska gå vägen i kväll.

I Backlinjen vill jag se lite förändringar då jag vill se nyförvärvet Monday James från start dels för att ge James chansen och dels för att få lite ny energi i försvaret. Vem han ska peta vet jag inte riktigt. Både Igor Armas och Christian Traoré är duktiga försvarare men de ska inte känna sig givna i startelvan. Ett annat alternativ på backsidan är José Monteiro. På ytterkanterna är Emil och David Johansson väldigt nyttiga med sin snabbhet. För Hammarby kommer att få kontringar och då gäller det att utnyttja dessa lägen.

På mitten är Louay Chanko given, en lurig spelare som är en av Bajens absolut bästa spelare inte bara som mittlås utan även i anfallspelet. Mikkel Jensen måste vara pådrivare och vara på hugget mot Helsingborgs anfalls lusta. Sen tror jag att Sebastian -Castro Tello får starta på mittfältet tillsammans med Haris Laitinen. Jag tror att båda kan skapa en viss oro i Helsingborgs försvaret. Laitinen gjorde ett piggt inhopp mot Gefle och är värd en chans i startelvan. Annars har vi Fredrik Söderström som ett alternativ från start.

Vilka ska göra målen? Charlie Davies är väldigt ensam och mycket hänger på honom i anfallet. Ska man ha ett framgångsrik lag som måste man ha flera som sätter målen. Som det ser ut nu är det bara Davies som känns farlig för motståndarna och då är det lätt att punktmarkera bort honom. Vi måste få fram någon som kan avlasta honom i målprotokollet. Då kommer även Davies få mer lägen att göra mål. Hans 14 mål under förra säsongen är imponerade. Jag ser gärna Nathan Paulse från start så han får chansen.

I Helsingborg har man ju en del potentiella matchvinnare i Henrik Larsson och den unge Rasmus Jönsson. Skadade i Helsingborg är :Olafur Skulason (knä), Erik Wahlstedt (vad), Mathias Unkuri (fot), Marcus Bergholtz (sjuk). Enligt deras hemsida tyder mycket på att det blir samma startelva som mot GAIS och då ställer man ändå upp med ett bra lag. Andra nyckelspelare är Marcus Lantz och Erik Sundin på mitten. Som jag skrev innan har Helsingborg full pott efter två omgångar och målskillnaden 5-1, och är givetvis stora favoriter i kvällens match. Helsingborg är en av experternas stora favoriter till SM-guldet och man har lag för att bära den favoritskapet.

Vinner Hammarby i kväll är det en stor sensation men möjligheterna finns så klart. Se bara Häckens 4-1 seger mot Blåvitt i gårdagens derby. Vem trodde på det på förhand. Det gäller att tro på möjligheterna och stärka sig med kampanda, vilja och energi. Men det finns inge utrymme för misstag och man måste spela tätt på Helsingborgsspelarna för att stressa de i deras uppspel och försvar. Alla grönvita på plan måste göra en bra match om detta ska lyckas.

Det finns ju chans att Helsingborgspelarena redan har vunnit matchen i huvudet och går inte in max i matchen och det är de vi måste utnyttja om det scenariot uppstår. Sen är det inte fel att få matchen första mål och därmed ge sig själva mer självförtroende. Jag vill se 100% inställning hos alla grönvita och får jag det så har vi stora möjligheter att vinna i kväll. Skulle vi ändå förlora trots 100% inställning hos alla så kan jag leva med det. Vill se ett Bajen som tar för sig på plan och inte spelar ängsligt. Vi kan spela nästan utan press eftersom ingen förväntar sig seger mot Helsingborg på Olympia. Dessutom har vi revansch att fodra efter fjolårets 1-5 förlust. Nu kämpar vi och sliter i 90 minuter för klubbmärket och för stoltheten att vara Hammarbyare.

Inga kommentarer: