lördag, april 18, 2009

Heta derbyn i Europa

Så här inför några dagar innan derbyt på måndag mellan Hammarby och Djurgården så har jag roat mig med att lista andra heta europeiska derbyn. Ett derby är mer än en match, det är årets match för klubben. Att få möta lokalrivalen inför fullsatta läktare är något alla spelare och fans ser fram emot. Tyvärr så går de överstyr ibland och de blir oroligt och bråkigt och de är baksidan med dessa matcher. Men jag tänker bortse från baksidan denna gång även om de finns i bakhuvudet och koncentra mig på de positiva. För oftast är dessa matcher publikfester med sköna läktararrangemang med tifos och högljudd sång.

NORGE: Osloderbyt mellan Vålerenga och Lynn är ett het derby på Ullevål.

DANMARK: De två bästa lagen i Danmark är också ett hett derby i Köpenhamn mellan FC Köpenhamn och Bröndby. Båda de har lagen har egna arenor och är det vanligaste ute i Europa. FC Köpenhamn spelar på den danska nationalarenan Parken och Bröndby spelar på Bröndby Stadion.

SVERIGE: Stockholmslagen AIK, Djurgården och Hammarby spelar varje säsong heta derbyn. De matcherna spelas på AIK,s hemmaarena Råsunda. För några år sedan spelade Hammarby sina hemmaderbyn mot AIK och Djurgården på Söderstadion. Djurgården spelar sina övriga matcher på Stockholms stadion.
Göteborgs lagen IFK Göteborg, Örgryte IS och GAIS spelar derbyn på sin nya hemmarena Gamla Ullevi.
Skåne har ett hett derby mellan Malmö FF och Helsingborg som drar storpublik varje gång.

TYSKLAND: Det hetaste tyska derbyt spelas mellan Schalke 04 och Dortmund. Schalke är från Gelsenkirchen och det ligger nära Dortmund. München derbyt mellan 1860 och Bayern är oftast heta med men de har inte möts på länge eftersom 1860 spelar i andra ligan numera.

ENGLAND: England huserar många heta derbyn. Ska nämna några här. London derbyt mellan Arsenal och Tottenham väcker alltid känslor. Liverpool har sitt Meryside derby mellan Liverpool- Everton, Andra staden Birmingham har matchen mellan Aston Villa- Birmingham. Där vill även West Bromwich ha ett ord med i leken numera i Premier league. Norrderbyt mellan Sunderland och Newcastle likaså sydderbyt mellan Portsmouth- Southampton väcker engagemang och passion. I Manchester ser man fram emot derbyna mellan Manchester United och Manchester City

SKOTTLAND: Har ett av världens mest kända derby när Glasgowlagen Celtic och Glasgow Rangers drabbar samman. I botten finns religionen där Celtic var katolikernas lag och Rangers var protestanternas lag och dessutom unionisternas (med England) lag.

SPANIEN: Har tre derbyn som jag ska nämna. Först huvudstads derbyt mellan Atletico och Real Madrid som oftast segras av storebror Real. Barcelona har sitt derby mellan Barcelona och Espanyol. Ett av det hetaste spanska derbyt spelas i Sevilla i södra Spanien mellan Sevilla och Real Betis.

ITALIEN: Två derbyn i Italien är välkända i fotbollskretsar. Milano derbyt mellan Inter och Milan är ett av det mest välkända derbyt. Ett annat derby är ”derby capitale” i Rom då Roma och Lazio ställs mot varandra.

GREKLAND: När Olympiakos och Panathinaikos möts exploderar Aten i rödvita färger (Olympiakos) och gröna (Panathinaikos). Tyvärr bjuder detta derby mest oroligheter och hat:

SERBIEN: I Belgrad huserar två av storlagen Partizan och Röda Stjärnan och när de möts två gånger om året blir passionen explosiv på gott och ont.

Det är var några derbyn uti fotbollseuropa men de var långt ifrån alla. Derbymatcher har alla lag. Har man ingen lag från samma stad finns de länsderbyn och finns de inga lag från samma län har vi landskapsderby osv. När man i hockey kretsar kallar matchen mellan Luleå och MoDo för norrlandsderby fast städerna inte ens ligger nära varandra då gör man något som är viktigt för klubbarna. Man skapar prestigematcher när de inte finns i närheten. För dessa matcher är inte som vilken match utan de är årets match som lagen vill vinna. Nu längtar jag till mitt derby på måndag.

*FORZA HAMMARBY*

1 kommentar:

Anonym sa...

Belgradderbyt är kanon!!

http://www.e24.se/lifestyle/resor/belgrad-forutspas-att-bli-nasta-barcelona_2049839.e24