onsdag, april 22, 2009

Årets demokratipristagare- Bjurbäcksskolan 0-12 års integrationsverksamhet

Vi instiftade vårt demokratipris mitten av maj 2007 och tanken var att vi skulle dela ut den första gången på vår högtidsdag 1 maj 2008. Målsättningen med priset var att dela ut ett demokratipris till någon kommuninvånare som har gör något bra för att värna om demokratin. Det kan vara både föreningar, enskilda personer och företag som arbetar i denna riktning. Demokratipriset spänner över ett brett fält för det demokratiska arbetet präglas av många olika kategorier i samhället. Det kan t ex. handla om jämställdhet, kampen mot rasism, inom idrottsrörelsen, demokrati på arbetsplatserna, i skolan mm. Det är många eldsjälar som arbetar i det tysta och som är värda uppskattning och bli förebilder för många av oss andra. Vi var redan från allra första början inne på att detta skulle bli ett nomineringspris där allmänheten skulle kunna förslå pristagare för att på så sätt engagera kommuninvånarna.

Förra året fick Kvinnor i Fokus priset som är en helt opolitisk organisation som gör ett enormt jobb inte minst för att hjälpa flyktingkvinnor att komma in i det svenska samhället. Priset togs emot med stolthet och den glädje som vi alla kände var fantastiskt.

Nu är det dags att dela ut vårt andra Demokratipris och vi har beslutat att ge den till Emmaboda Bjurbäcksskola 0-12 år för deras fantastiska integrationsarbete. I går hade vi presskonferens där vi offentliggjorde pristagarna där vi hade bjudit in ansvariga rektorer Annkristin Rosell (förskolan) och Johanna Arvidsson Sjögren (låg och mellanstadiet+ områdeschef). Priset mottogs med glädje och stolthet:

- Det känns roligt att det här arbetet nu uppmärksammas även utanför skolans värld kommenterade Johanna Arvidsson Sjögren.

Man har lyckats på ett imponerande sätt att integrera barn och elever från olika länder på ett naturligt och engagerande sätt. Man främjar och ser det mångkulturella som en tillgång för eleverna och övriga i samhället där man ser alla och låter alla vara delaktiga redan som barn att tillsammans forma vårt demokratiska samhälle.

På Bjurbäcksskolan 0-12 år finns idag barn från inte mindre än 17 olika språkgrupper:
- Ungefär 20 procent av alla elever på skolan har ett annat modersmål än svenska, och i förskolan är det ännu något fler, berättar Johanna Arvidsson Sjögren.

Man fastnar lätt i skolvärlden när man tänker på integration men förskolan får absolut inte glömmas bort där mycket av framtida värderingar läggs när man är småbarn så det är viktigt att man redan då pratar och jobbar med dessa frågor.


Man arbetar mycket med att få med föräldrarna i skolan, där de kan komma hit och berätta om landet de kommer ifrån, visa typiska kläder och danser, eller laga mat från andra länder, så att barnen får känna en stolthet för det. För precis som de lär sig mycket om det svenska kulturen och samhället så lär även vi svenskar oss jättemycket om andra kulturer. Det är det som är det mångkulturella samhället där man möts på lika villkor och tar vara på varandras positiva egenskaper.

Både de i skolans värld och även vi märker att detta arbete som bedrivs ger resultat. Vi märker det på så sätt att vi inta har några som helst motsättningar mellan svenskar och våra nyinflyttade medborgare. Sen finns det givetvis folk som tycker annorlunda även i vår kommun men det har inte någon grogrund för att växa. Mycket tack vare skolans målmedvetna arbete.

Vi i partiet gratulerar Bjurbäcksskolan 0-12 år till priset och hälsar alla även allmänheten välkomna till Centrumtorget för prisutdelningen den 1 maj kl.12.00.

Läs mer om priset:

Östran

Inga kommentarer: