tisdag, december 16, 2008

Jordskalv i Södra Sverige

I morse fick vi i södra Sverige uppleva ett jordskalv som mätte 4,7 på richterskalan. Skalvet hade sitt epicentrum nära Sturups Flygplats och kändes i hela Skåne, Blekinge, delar av Halland Sydöstra småland och även på andra håll i södra Sverige. Även i danska Köpenhamn, Bornholm, stora delar av Själland, norra Polen och Tyskland kände av skalvet.

Även Emmaboda fick vi en omskakande upplevelse klockan 6.20 men jag märkte inget eftersom jag sov jättegott vid den tiden och inte vaknade förrän strax innan sju och läste om detta på text TV strax efter halv åtta.


Detta kan ha varit det största skalvet sedan 1904 då Kosteröarna den 23 oktober drabbades av jordskalv som hade uppskattad magnitud på 6. Andra större skalv under 1900-talet var i Skövde 1986 som hade mellan 4 och 4,5 på Richterskalan, Halmstad 1985 (styrka 4,6), Solberg i Ångermanland 1983 mellan 4 och 4,5 och Vilhelmina 1993 styrka 4. Ett kraftigt skalv vid Östersjön 2004 kändes också ordentligt i sydligaste Sverige. Det hade en magnitud 5,3 med epicentrum i den ryska enklaven Kaliningrad. Som ni kan se är det rätt så ovanligt med jordskalv i Sverige så dagens händelse är värd att uppmärksamma

Det känns lite trist att jag inte märkte av detta, det hade varit en upplevelse att få vara med om ett jordskalv och känna efter hur det känns under fötterna och övrigt runt omkring. Som allting annat som är lite ovanligt och som visar naturens oerhörda kraft är det en skräckblandad förtjusning man för dessa naturliga fenomen.

4,7 på richterskalan benämns som ett lätt jordskalv som har som gradbeteckning från 0-10. Den största skalvet som registrerats inträffade i Chile 22 maj 1960 och den hade 9,5. Den så förödande jordbävningar i Indiska Oceanen annandag jul 2004 var så stark som 9,3 på den skalan. Sådana stora skalv inträffar 1 gång på 20 år.

Dagens skalv i Södra Sverige orsakade inga större personskador mer än att fyra personer fick uppsöka sjukhus. Inga materiella skador har heller inrapporterats men man ska se över så att inte det uppkommit sprickor i olika byggnader för att förhindra framtida ras. Annars så kan Jordbävningar som bekant orsaka många dödsoffer och innebära stor förödelse.

Inga kommentarer: