- Strååth-utredningens slutsatser bekräftar att svensk arbetsrätt numera är i händerna på EG-domstolens jurister, och att det krävs förändringar i EU:s lagstiftning om vi vill slippa lönedumpning och inskränkningar i strejkrätten, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
- Utredningens förslag innebär att vi inför två olika prislistor på samma jobb: ett för svenska och ett för utstationerade arbetare. I branscher som är utsatta för konkurrens av företag från andra EU-länder kommer arbetsgivarna givetvis försöka minska avståndet i pris mellan de egna avtalen och de som gäller för utstationerade arbetare. Det kommer att bli tufft för facken att stå emot.
- Enligt förslaget blir det också nästintill omöjligt att kontrollera att gästande företag verkligen tillämpar löner och villkor i enlighet med de i sig diskriminerande minimikraven. Risken är stor att oseriösa företag viftar med ett avtal som i praktiken inte gäller. Och när facket väl fått nys om saken och baxat ärendet till arbetsdomstolen är risken stor att företaget sedan länge lämnat landet.
- Men nu är det inte läge att sitta och tjura. Lissabonfördraget är inte antaget ännu, och så länge Irlands process inte är färdig finns möjligheten att kräva omförhandling också när det gäller arbetsrätt och fackliga rättigheter. Nu gäller det att mobilisera arbetarrörelsen i hela Europa mot den antifackliga utvecklingen i EU, avslutar Josefin Brink
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar