måndag, december 08, 2008

Borgarnas fasa är här

Efter beskedet igår om trepartisamverkan på vänsterkanten så märker man att borgerligheten börja skruva nervöst på sig. Det är bekymmersamma miner på alliansens partiledare och de borgerliga tidningars ledare när man ska kommentera gårdagens uppgörelse. Det gör mig ingenting att de börjar få kalla blåa fötter för det har de alltid haft.

Natokramaren och folkpartiledaren Jan Björklund (fp) är som vanligt värst i sin "analys" av samarbetet Till DN säger han förskräckt:

- Det får mig att rysa. Lars Ohly är kommunist och han har ägnat stora delar av sitt vuxna liv åt att försvara kommunistiska massmördare i olika delar av världen. Nu ska ha få utforma socialdemokraternas nya utrikespolitik. Det är oerhört obehagligt, säger han.

Att Lars Ohly själv inte längre kallar sig kommunist ger utbildningsministern inte mycket för.

- I grunden är det väl ingen som tror på att han vid femtio års ålder plötsligt kom på att kommunismen var felaktig. Han är en tvättäkta kommunist, säger Jan Björklund.- Tage Erlander, Olof Palme och Ingvar Carlsson var oerhört noga med att hålla kommunisterna utanför den här typen av frågor. Att Mona Sahlin nu släpper in kommunisterna på det utrikespolitiska fältet får mig att rysa, fortsätter han.

Det är nästan som man inte vet om man ska skratta eller gråta åt Björklund. Kan man verkligen ha respekt för en partiledare som vräker ut sig sådana här påståenden för som alla vet när argumenten tryter och rädslan tar över kan man alltid damma av det förhatliga kommunistskräcken. Men jag tror att detta kommer slå tillbaka mot Björklund själv.

Centerpartiet är också bekymrade av att vänsterpartiet ska ingå i samverkan. Till Centerns heder så angriper de vår politik istället för att hota med kommunistspöket som rädde Björklund gjorde och det kan jag respektera de för eftersom vi tack och lov inte har samma politiska syn. Till DN säger partisekreteraren Anders Flanking:

- Jag tycker att det är en svaghet att man viker ner sig för v. Här har vi ett parti som talar om att 200.000 nya jobb inom den offentliga sektorn ska rädda ekonomin, det är inte vad vi behöver just nu. För övrigt välkomnar Centern samarbetet på vänsterkanten där de tycker att motståndet blir tydligare.

Det är precis som Flanking säger. Att motståndet till alliansen blir tydligare och hårdare nu även om jag tycker att motståndet varit hårt nog mot den orättvisa politik som centern och alliansen står för. Men vi kommer inte vika oss ett tum i ambitionen att bli av med regeringen 2010.

Kristdemokraterna och partiledaren Göran Hägglund är den mest lågmälde av de fyra. Även han också är bekymrad över att Vänsterpartiet ska ingå i samarbetet välkomnar han ändå detta eftersom det blir två tydliga alternativ till valet 2010. Stötestenarna blir bensinskatten, Sveriges engagemang i Afghanistan och hållningen till EU, menar Göran Hägglund. Till Aftonbladet säger han:

– Partierna har mycket skilda åsikter i de frågorna, det ska bli spännande att se hur de löser dem. Det blir nog också konflikter om privata inslag i samhället, där finns det en del dogmatiska åsikter inom vänsterpartiet.

Jag vet inte om Göran Hägglund ens ska andas ordet bensinskatt med tanke på vad kristdemokraterna lovade inför föra valet och vad som sen blev resultatet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ställer sig en fråga inför det nya samarbetsbeskedet.

- Frågan är hur långt till vänster som man tänker gå, säger han.

Om samarbetet säger han:

Jag har väntat på det. Mona Sahlins vägval för några veckor sedan var omöjligt, man kan inte bygga ett samarbete på att två slår den tredje. Det har varit självklart att Lars Ohly också skulle komma med. Problemet är att detta sker till priset av förnyelse av socialdemokratin. Det hade man fått vid ett samarbete med miljöpartiet, nu blir det en kantring åt vänsterkanten.


En sak har alla högerpartister förstått i allafall. Det är att resultatet blir mer vänsterpolitik av gårdagens trepartiuppgörelse. Att det bekymrar alliansen det förstår jag men det är inte för de vi går till val 2010 utan det är för våra väljare som i dag inte ser något hopp i en Sverige styrd av alliansens partier. De fyra högerpartierna behöver inte bekymra sig över Vänsterpartiet för vi har ju faktiskt ingen tanke på att samarbeta med alliansen :-)

Vi strävar istället efter ett Sverige som är rättvist och jämlik där man inte sparkar på sjuka, arbetslösa och andra som behöver samhällets stöd, ett Sverige som satsar på arbete, kollektivavtal, utbildning och på pensionärer. Ett Sverige som inte blir NATO medlemmar, som satsar på miljö och ett hållbar utveckling på klimatområdet. Ett Sverige som som gör offensiva satsningar på välfärden, som krymper klyftorna i samhället.

Vi på vänstersidan har en politik för allt detta och när man läser rottingmajoren Jan Björklunds kommunisthets så blir man ännu mer taggad att bedriva för alliansens så förhatliga vänsterpolitik till seger i valet 2010.

Valrörelsen 2010 har börjat..Nu kör vi kamrater

Läs mer:

Fredrik Reinfeldt

Jan Björklund

Göran Hägglund

Anders Flanking (c)

Inga kommentarer: