måndag, december 22, 2008

Dags för folkstorm: Sänk pensionssystemet, inte pensionerna!

Göran Persson förutspådde för ett antal år att det nya pensionssystemet skulle orsaka en folkstorm när svenskarna insett effekterna. Det står nu allt tydligare hur rätt han hade.
Konjunkturinstitutets beräknar i sin senaste rapport att bromsen i systemet kommer att slå till och att pensionerna kommer att sänkas.

– Nu syns bristerna i pensionssystemet tydligt, säger vänsterpartiets Kalle Larsson. Vi vill avskaffa ”bromsen” och istället utkräva politiskt ansvar för att systemet ska hålla. Det naturliga att göra när skulderna överstiger tillgångarna är förstås att höja avgiften för ta in mer pengar till systemet.

– Detta kommer att öka klyftorna mellan pensionärer och förvärvsarbetande – just vad systemet en gång i tiden fanns till för att utjämna. Istället för att värna ett trasigt och dåligt pensionssystem är det dags att inse att det i grunden måste förändras. Det är hög tid att börja protestera mot dessa orättvisor. Det enda rätta är att sänka pensionssystemet – inte att sänka pensionerna, säger Kalle Larsson.

Inga kommentarer: