onsdag, december 17, 2008

Arbetsmiljön är satt på undantag

Regeringen har sen de tillträdde 2006 dragit ner anslagen till arbetsmiljöverket. Det har inneburit 55 miljoner kronor mindre årligen till verket och det innebär att antalet inspektörer har dragits ner. I Kalmar län så är den krassa verkligheten att en enda (!) bygginspektör ansvarar för hela länet. Det innebär att denna man ska hålla koll på ca 3000 byggen och det kan vem som helst räkna ut att det är en omöjlig uppgift. Lägg där till att han utöver detta även ska skriva en massa rapporter. Han hinner bara vara ute i verksamheterna tre dagar i veckan och de andra två blir det pappersarbete för hela slanten.

Under det gångna året har inspektören medverkat i att utreda tre dödsolyckor. Det är svårt att säga om olyckorna är en direkt effekt av att man från arbetsmiljöverkets sida bara kan kontrollera en bråkdel av alla arbetsplatser, menar han. Men tyvärr är detta nog en effekt vi får bli vana vid. Många företag struntar tyvärr i arbetsmiljön i dessa lågkonjukturer och man har svårt att komma åt dessa företag. Om detta kunde man läsa om i gårdagens Östran:

Ensam bygginspektör

Kalmar län ingår i Växjö distrikt på Arbetsmiljöverket. Här ingår också Kronobergs, Jönköping och Blekinge län. Här arbetade för några år sedan 45 inspektörer men numera är det endast 34 som ansvarar för alla branscher i dessa fyra län. Man hinner bara med det mest akuta inspektionerna och det innebär att man inte är lika synliga ute på arbetsplatserna numera.

Det är en ohållbar situation som dessa inspektörer befinner sig i. Allt detta är den borgerliga regeringens ansvar när man skär ner på arbetsmiljöverket. Det drabbar i slutändan de många arbetarna som befinner sig ute på de olika arbetsplatserna. Alliansregeringen Reinfeldt är ute på väldigt hal is när man genom sin politik riskerar arbetarnas liv och hälsa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

inte nog med detta Nicke man lade genast ner en världsledande forskning som andra länder tog efter nämligen när man lade ner arbetslivinstitutet ett av de första åtgärder denna regering gjorde när dem tillträdde. arbetarparti pyttsan så dumt reinfeldt/ Mikael Nilsson

Nicke Grozdanovski sa...

Precis Micke. De bedriver en linje som i slutändan är väldigt skadligt för arbetarna. Men det är inget förvånande Deras högerpolitik och ideologi syftar på att öka klassklyftorna och göra det så billigt som möjligt för företagen. Då är arbetsmiljö inget prioriterat