lördag, december 06, 2008

Regeringen lämnar kommuner och landsting med problemen

Trots att det redan fattas resurser i kommuner och landsting lämnar regeringen dem utan stöd i sitt åtgärdsprogram.

Därmed hotas både viktiga jobb och människors välfärd.
Det menar Lena Olsson, riksdagsledamot (v) efter att regeringen igår presenterat ett åtgärdspaket

"Inga nya resurser till kommuner och landsting" var svaret från regeringen igår när den lade fram ett åtgärdspaket inför finanskris och lågkonjunktur. Denna högerregering är ett stort hot mot hela välfärdssystemet och jobben, anser Lena Olsson.

Att kommuners och landtings försämrade ekonomi kommer att leda till uppsägningar är ingen nyhet, menar Lena Olsson.

- Att inte ge ytterligare stöd till kommuner och landsting i dagsläget är orimligt med tanke på att exempelvis kommunernas kostnader för försörjningsstöd ökar p g a utebliven sjukersättning och försämringar i a-kassan.

Senast i torsdags informerade fackförbundet Kommunal om att 4 500 personer löper risk att sägas upp de närmaste åren. Regeringen menar att de statsbidrag som kommuner och landsting fick i budgeten ska räcka och säger vidare att de offentliga aktörerna får sänkt arbetsgivaravgift.

- Detta har naturligtvis kommuner och landsting redan räknat in i sin budget - och ändå fattas resurser och välfärdsjobb hotas. Vi har tydligen en regering som lever hur långt som helst från verkligheten när den lägger stimulanspaket.

- Jag är mycket oroad över vad som kommer att hända i Dalarnas kommuner och landsting, inte minst med tanke på alla de varsel som också läggs i den privata sektorn. Regeringens åtgärder är minst sagt otillräckliga, avslutar Lena Olsson.

Inga kommentarer: