söndag, december 21, 2008

Vintersolståndet

I dag är det årets kortaste dag och helt logiskt även årets längsta natt för oss på norra halvklotet. Strax efter lunchtid klockan 13.04 i eftermiddag står solen som lägst i söder. Som alla vet så är solen under horisonten om man befinner sig vid norra polcirkeln eller längre norrut. I Emmaboda går solen i dag upp klockan 8.29 och går ner klockan 15.17-

Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. Efter denna dag så blir dagarna sakta med säkert längre. Den 20 mars 2009 passerar solen ekvatorn på sin väg norrut och då inträffar vårdagjämningen.

Det motsatta råder på Södra halvklotet där det är midsommarsolstånd idag.














Solen sedd från rymden













Snart får vi ser mer av vår närmaste stjärna Solen. Kort taget av mig den 3 november.











Blå himmel och en varm sommarsol längtar vi alla till. Håll ut, det är bara några månader kvar till vi får uppleva detta igen. Kortet taget den 1 Augusti.


Man har firat midvinter i alla tider och på många håll runt om vår jord. Man firar att solen vänder och att det går mot ljusare tider. Konceptet symbolisk födelse/död associeras till vintersolståndet. I vår del av världen firade man förr under vikingatiden midvinterblot och den ersattes när kristendomen blev dominerande av firandet av jesu födelse, nämligen julen.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Den första bilden påminner om en röd och grann grankula! Mörkt är det nu men det blir ljusare tider, god jul på er även i det allra mörkaste Småland!

Nicke Grozdanovski sa...

tack detsamma Björn. I dag fick vi se solen, inte så varm visserligen men dock kändes det härligt att känna lite sol på kroppen igen.

God Jul Kamrat :-)