onsdag, december 10, 2008

Lesbiska kvinnor diskrimineras av sjukvården

I vissa landsting särbehandlas lesbiska par i förhållande till heterosexuella när det gäller assisterad befruktning. Därför tog Josefin Brink (v), riksdagsledamot, i tisdags en debatt med socialminister Göran Hägglund i riksdagen.

– Det är helt oacceptabelt att ett lesbiskt par själva måste betala 3 000 kronor för att få möjlighet till endast två försök, medan heteropar bara betalar patientavgift för ett obegränsat antal försök, säger Josefin Brink (v), riksdagsledamot.

Särbehandling på grund av sexuell läggning är förbjuden inom hälso- och sjukvården enligt diskrimineringslagstiftningen. De landsting som har valt att särbehandla lesbiska kvinnor menar att behandlingen inte sker på medicinsk grund.

– Att hävda att behandling av lesbiska inte är medicinskt motiverad är som att säga till en heterosexuell kvinna att hon borde byta partner eftersom sådan ofrivillig barnlöshet ofta är kombinationen av en viss kvinna och en viss man som inte fungerar. Lagen om assisterad befruktning för lesbiska har funnits sedan 2005 och fortfarande har vissa landsting inte förstått vad den handlar om. Det är dags att socialministern gör något åt diskrimineringen, säger Josefin Brink.

Inga kommentarer: