måndag, december 29, 2008

En magisk morgon

Vem älskar inte sommarens soluppgångar när man sitter på en strand och ser solen går upp ur havet i öster. Vindarna är ljumma efter sommarnatten som inte har inte varit riktig mörk när solen sprider sina varma strålar över landskapet. Vem längtar inte dit nu när vintern är här.

Men vinterns kalla soluppgångar är också magiska och mäktiga så längtan efter sommaren känns inte så tung denna morgon. När kinderna biter av kylan och man ser himlen lågt i sydöst färgas av solens strålar känns det ändå varmt inombords. Precis en sådan soluppgång fick vi uppleva i morse här i Emmaboda. Denna vinterns kallaste natt följdes helt logiskt av kallaste morgonen. Temperaturen var så lågt som minus 10,5 i natt och det var inte mycket varmare när jag tog dessa bilder strax efter åtta. Det är precis sådana här morgon man vill uppleva på vintern.

Vy över en isbelagd ER-sjön i centrala Emmaboda. Den delvis isbelagda bäckfåran är Bjurbäcken som mynnar ut sjön på sin väg mot Lyckebyån. Nu tycker säkert du som läser detta att ER-sjön är ett konstigt namn på en sjö. Upphovet till namnet är en egen historia som jag återkommer till vid ett senare tillfälle, så håll utkik på denna blogg
Detta kort är taget på andra sidan jämfört med den översta bilden. Bjurbäcken har inte frusit trots kylan tack vare strömmen som hela tiden driver vattnet framåt.

Andra sidan ER-sjön där himlen färgas orange av den uppåtgående solen.Vilken priveligium man har som får uppleva sådana här vackra stunder

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jaha, ni kan ju glädja er åt snö på marken. I mitt område är det bara enstaka frostfläckar som man knappt ens behöver vara rädd att halka på.

Soluppgångar om vintern är ofta vackra, men ännu vackrare var de på åttiotalet när atmosfären under några år var laddad med stoft från tre vulkaner som hade jätteutbrott ungefär samtidigt - då kunde det vara rent fantastiska färger och färgkombinationer!

Nicke Grozdanovski sa...

Det är bland de vackraste man kan uppleva och fotografera. Att naturen kan bjuda oss på något så vackert som en sol upp eller nedgång är fantastiskt.

Hoppas på många sådana tillfällen under 2009 :-)

Gott Nytt År