torsdag, december 18, 2008

Bra förslag om utbildning i äldreomsorgen - upp till bevis för regeringen

- Vänsterpartiet har visat att det är möjligt för staten att ta hela ansvaret för att göra ett utbildningslyft i äldreomsorgen. Kommunerna har en ansträng ekonomi redan idag och behöver inte fler kostnader, säger Eva Olofsson, socialutskottet.

I utredningen Yrkeskrav i äldreomsorg föreslog i tisdags att de som ska jobba inom äldreomsorgen måste ha en lägsta kompetensnivå. Man föreslår också pengar som behövs för att nå målet att all personal ska ha den nya titeln äldreassistent; 700 miljoner de fem första åren samt 400 miljoner per år därefter fram till 2015. Det lämnas dock öppet hur dessa pengar ska fördela sig på stat respektive kommuner.

Vänsterpartiet har i sitt budgetalternativ satsat fyra miljarder kronor över tio år och återinfört de av regeringen avskaffade utbildningsvikariaten med 3 000 platser 2009, 5 000 platser 2010 och 5 000 år 2011.

- Äldreomsorgen är idag en krisbransch där "osynliga varsel" är högst aktuella, dvs. att man inte tar in nya vikarier samt gör sig av med timanställda, säger Olofsson.

Olofsson hänvisar till det brev som kommunernas och landstingens intresseorganisation, SKL, har skrivit till Anders Borg där man begär miljardtillskott för att bland annat klara av äldreomsorgen.

Inga kommentarer: