måndag, september 10, 2007

En skola för alla

Vårt andra flygblad som vi delade ut på Emmaboda marknad handlade om skolan.

En likvärdig skola

Alla elever har olika förutsättningar att klara av skolan. En av skolans uppgifter är att vara likvärdig och kompensera för omständigheter som kan påverka utbildningen - elevernas kön, klass och etnicitet, men också bostadsort eller funktionshinder.

Kostnadsfri utbildning

Grundskoleutbildningen ska vara kostnadsfri för eleven. Det gäller allt ifrån suddgummin till skolresor. Många barn tvingas avstå från skolans aktiviteter eftersom deras föräldrar helt enkelt inte har råd. Vänsterpartiet vill att det införs en tydlig bestämmelse om avgiftsfrihet i skollagen så att alla elever kan delta i alla inslag i undervisningen.

Stoppa segregeringen

Skolan kan inte lösa problemet med den sociala och etniska segregeringen i samhället, men effekterna av den kan motverkas genom skolan. Grundskolan ska vara en plats där elever med olika bakgrund och erfarenheter kan mötas.Det fria skolvalet och de fristående skolorna har bidragit till en ökad social segregering.

Kvalitet och pedagogisk utveckling

Lärarna har en viktig roll i skapandet av en likvärdig skola med bra utbildning. Fler lärare behövs för att alla elever ska få det stöd de behöver och för att kunna ha mindre klasser och grupper. Det är viktigt att lärarna har den utbildning som behövs för att undervisa.

Pedagogisk utveckling och mångfald ska uppmuntras och understödjas. Elever och lärare ska ges ett större ansvar att tillsammans skapa förändringar i skolans verksamhet. Synen på vilken kunskap som är viktig måste vidgas till att omfatta mer än att läsa, skriva och räkna.

En jämställd och demokratisk skola

Skolan ska främja jämställdhet. För att kunna göra detta krävs kunskap hos alla i skolan. Elever och studenter måste ges kunskap för att själva kunna bilda sig en egen uppfattning, ta ställning och själva agera för förändring.

Den nya lagen mot diskriminering och kränkande behandling i skolan är ett medel för att förebygga och förhindra att elever diskrimineras eller kränks exempelvis på grund av sitt kön. Bland annat ska varje skola ha en likabehandlingsplan. Skolans ansvar kan förtydligas ytterligare med en skyldighet att upprätta handlingsplaner mot sexuella trakasserier.

Endast om skolan i praktiken fungerar som en demokratisk institution kan elever tillägna sig värderingar som demokrati, solidaritet och jämlikhet. En förutsättning för att elever ska kunna utöva sin lagstadgade rätt till inflytande är att de känner till vilka lagar och regler som reglerar verksamheten i skolan. Eleverna ska själva bestämma vad de behöver för information och i vilka frågor de vill yttra sig i. De ska vara delaktiga i sin egen utbildning och kunna påverka arbetssätt, hur och när prov ges samt schemaläggning.

Föräldrars medverkan i skolverksamheten behöver utvecklas och uppmuntras.

Elevhälsa

Skolan ska i hela sin verksamhet verka för att bevara och främja elevernas hälsa. Därför handlar elevhälsa inte bara om att det ska finnas en fungerande skolhälsovård utan lika mycket om att skolan ska ge kunskap om hälsa samt att skolmiljön inte har en negativ inverkan på hälsan. För att bekämpa mobbing behöver eleverna känna ett inflytande över sin skolgång. Alla barn behöver bli sedda och uppmuntrade. Skolan behöver fler lärare och inte minst elevvårdspersonal såsom skolsköterskor, kuratorer och skolpsykologer för att motverka mobbning.

Inga kommentarer: