onsdag, september 05, 2007

Ett halvt steg framåt och två steg bakåt för jämställdheten!

Regeringen presenterade sitt förslag på ett sk jämställdshetspaket i går. Josefin Brink, riksdagsledamot för vänsterpartiet, menar att paketet innebär ett halvt steg framåt och två steg bakåt för jämställdheten.

- Dels inför man en jämställdhetsbonus som ska uppmuntra föräldrar att dela på föräldraledigheten och samtidigt inför man ett vårdnadsbidrag som enligt all erfarenhet kommer att leda till att kvinnor stannar hemma längre med barnen. Det är ett halvt steg framåt och två rejäla kliv bakåt, det märks att de borgerliga partierna är splittrade i frågan och har känt sig tvungna att kompromissa, säger Brink.

Vårdnadsbidraget är dåligt både för barnen och för jämställdheten, menar Brink.

- Risken är uppenbar att den kommunala förskolan blir lidande, att vårdnadsbidrag ersätter satsningar på utbyggnad och kvalitetsförbättringar. Ur jämställdhetssynpunkt är problemen än mer uppenbara. Överallt där liknande system införts har i stort sett enbart kvinnor utnyttjat bidraget. För de kvinnor som gör det innebär det ekonomiskt beroende av en man för sin försörjning, eftersom bidraget inte går att leva på. För alla andra kvinnor innebär det att risken att bli diskriminerad på arbetsmarknaden ökar. Det är tragiskt att en så jämställdhetsfientlig politik ens diskuteras år 2007, avslutar Brink.

Inga kommentarer: