torsdag, september 27, 2007

Stärk sanktionerna mot Burma

De pågående oroligheterna i Burma (Myanmar) visar behovet av ett snabbt och kraftfullt agerande från Sverige sida. Vi ser hur folket, efter många år av förtryck, ger uttryck för sitt djupa missnöje med den burmesiska diktaturen.

- De munkar och nunnor som ställt sig i spetsen för demokratirörelsen visar ett enormt mod. Men vi vet också vad den burmesiska regimen är i stånd till. Det har den tidigare visat prov på då man gått till angrepp, mördat och fänglat människor som vågat demonstrera mot regimen. Därför är det oerhört viktigt att omvärlden nu ger demonstranterna sitt stöd! säger Hans Linde, utrikespolitisk talesman vänsterpartiet.

Trots att Burma är ett land där brotten mot mänskliga rättigheter är synnerligen grova och omfattande fortsätter handeln med gas och olja mellan europeiska företag och Burma.

- EU-sanktionerna har blivit som ett läckande håll. Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi sitter fortfarande i husarrest. Samtliga riksdagspartier uttalade för ett år sedan sitt stöd. Det vore konsekvent att följa upp detta stöd med konkreta åtgärder som exempelvis utvidgade EU-sanktioner. Vi menar att Sverige måste snarast ta upp utvecklingen i Burma i EU, avslutar Linde.

Inga kommentarer: