torsdag, september 20, 2007

Hammarby IF- SC Braga 2-1

Hammarby tog en av sina största segrar genom tiderna när man i dag slog portugisiska Braga med 2-1 på Råsunda. Matchen ingick i UEFA-cupens första omgång och det var första matchen. På ett regnig och blött Råsunda började båda lagen försiktigt och tillbakadraget. Men portugiserna visade varför man är Portugals fjärde bästa lag. När man väl fick tag i bollen så gick det fort och man var hela tiden farliga med sina inlägg men Hammarbys försvar var väl samlade. Men efter 14min var det nära att Braga tog ledningen när en Bragaspelare nickar bollen i stolpen efter en hörna. På returen slår en annan portugis bollen högt över målet. Allt efter som halvleken fortgick tog sig Bajen in i matchen och började ta för sig mer på plan. Men det var trots det Braga som skapade de farligaste chanserna. I den 34 minuten kom ytterligare en Braga nick i stolpen och ännu en gång skjuter en Braga spelare bollen över Erland Hellströms mål. Bajen har möjlighet att skapa kontringar men tyvärr blir den sista passningen fel och målchansen rinner ut i sanden. Men ett stort beröm till Hammarbys defensiva spel som funkade bra under första halvlek. Braga var nog inte nöjda med 0-0 i paus eftersom de var det bättre laget och hade två nickar i stolpen och pressade på rätt så tungt mot Bajenmålet utan att för den skull skapa ytterligare farliga chanser.

Andra halvleks början gör Hammarby matchen första mål då Haris Laitinen i den 50 min. passar till en djupledslöpande Petter Andersson som starkt håller i bollen trots intensiv bevakning av Braga försvarare. Andersson får till ett bra distansskott som går ribba in bakom en chanslös Braga målvakt. Hammarby får mer energi efter målet och började trycka på mot Bragamålet. Erkan Zengin fick ett läge bara minuterna efteråt. Skottet räddas dock av målvakten. I den 59 min. tappade Sebastian Castro-Tello bollen och Braga ställer om fort och denna gång hinner inte Bajen komma rätt i sina positioner och efter visst tråcklande gör Roland Linz 1-1 för Portugiserna.

Nu trodde man att Hammarby inte skulle orka med samma energi som man tidigare haft. Men Hammarby fortsätter med sitt metodiska spel och i den 63 min skjuter Paulinho ett skott strax utanför straffområdet. Bollen touchar på en försvarare och är på väg att ställa målvakten, men bollen smiter strax utanför vänstra stolpen. Två minuter senare rivs Petter Andersson ner strax utanför straffområdet och domaren dömer frispark till Bajen. Louay Chanko petar bollen till Petter Andersson som klipper till ett hårt pressad skott som målvakten inte klarar att hålla utan bollen styrs i mål och det står helt underbart 2-1 på resultattavlan.

Efter målet jagade Braga en ny kvittering och hade Hammarby stundtals under hård press. Men Hammarby stod emot Bragas anfall på ett bra sätt. I den 72 min. byter tränare Tony Gustavsson ut Sebastian Castro- Tello mot backen Kleber Saarenpää. En tydlig signal på att nu ska denna ledning försvaras. Hammarby får dock sina kontringar och i den 80 minuten får Hammarby en farlig kontring när Petter Andersson hittar Erkan Zengin med en crossboll som han har yta att gå på och får iväg ett skott som dock täcks i sista stunden av en Braga spelare. Men matchklockan går sakta men säkert mot 90 minuter. Braga trycker på för en kvittering men ett tröttkört Hammarby kämpar heroiskt och håller undan. Ytterligare två byten gör Tony Gustavsson innan domaren blåser av matchen med sin befriande slutsignal. Paulinho bytts ut och Heidar Geir Juliusson bytts in i den 87 minuten och Haris Laitinen ut och Gunnar Thor Gunnarsson in i den tredje tilläggsminuten.

Hammarby vinner kanske inte rättvist men det spelar ingen roll. Man har skapat sig ett bra utgångsläge inför den svåra returen i Braga den 4 oktober. Bajen spelarna kämpade stort och spelade med stort Bajenhjära och det räckte långt denna regniga kväll på Råsunda. Hela laget förtjänar beröm efter kämpainsatsen. Returen blir svårt men inte omöjligt och visar Hammarby samma hjärta som i dag så blir man svårslagna i Braga om två veckor.