måndag, september 24, 2007

IF Elfsborg- Hammarby IF 1-2

Hammarby tog en mycket värdefull och säker seger när man i dag besegrade de regerande mästarna Elfsborg på bortaplan med 2-1. Men matchen inleddes på sämsta tänkbara sett när Elfsborg tog ledningen redan i den 3 minuten genom Mathias Svensson. Det var den blivande matchhjälten Sebastian Eguren som försökte få till sig en frispark men domaren friade och Stefan Ishizaki kunde enkelt måtta in ett inlägg rakt på Mathias Svensson som nickade in bollen bakom Erland Hellström. Elfsborg fortsatte att ha mycket boll och pressa ner Hammarby långt ner i deras försvar. Bara minuter efter ledningsmålet kom samme Svensson först på ett inlägg från andra kanten, men volleyskottet motades till hörna av en vaken Erland. Dessutom fick backen Christan Traoré utgå efter 20 min. pga förmodad knäskada. Klebér Saarenpää fick hoppa in i stället. Men alltefter som halvleken fortgick så kom Hammarby in i matchen. Man fick tag i Elfsborgs uppspel och det blev inte lika lätt för Boråsarna att komma in i Bajens straffområde. Dessutom fick Hammarby igång sitt anfallsspel och Charlie Davies var inblandad i en straffsituation med Elfsborgs målvakt Johan Wiland.

Sen kom målet alla talar om. I den 27 minuten slår Erkan Zengin ett fint inlägg som Sebastian Eguren tar emot med ryggen mot målet och sen vackert cykelsparkar in 1-1 bakom en chanslös Wiland i målet. Nu tar Hammarby över matchen även om Elfsborgs Denni Avdic fick en jättemöjlighet att återge boråsarna ledningen, men han slarvade bort skottläget.

1-1 var rättvist efter första halvlek då lagen hade var sin del av halvleken, Elfsborg den första delen och Hammarby den andra. Klebér Saarenpää gjorde en bra insats efter sitt inhopp istället för den skadade Traoré. Sen minns man ju Eguren fantastiska mål som är en kandidat till årets mål denna säsong.

Hammarby fortsatte att spela bra i andra halvlek och tog ner Elfsborgarnas anfallsspel på ett bra sätt. Defensivt gör backarna en helgjuten insats med god hjälp av övriga lagdelar. Kreativitet var något som kännetecknade Hammarby under matchen och chanser skapades utan att få in bollen i mål. I den 66 min. byter Charlie Davies ut mot Sebastian Castro-Tello och samme Castro-Tello spelar fram i den 73 min Petter Andersson som blir nerriven av målvakten Johan Wiland och domaren Martin Ingvarsson, pekar på straffpunkten. Fram kliver Sebastian Eguren och slår säkert in 2-1 till Bajen. Nu förväntade man sig att Hammarby skulle backa hem men så blev inte fallet utan man spelade som innan med press högt upp på banan. 10 minuter kvar att spela fick Haris Laitinen till ett bra skott utanför straffområdet som tar i insidan av stolpen. Därefter kom hemmalagets slutforcering igång och det blev några nervösa slutminuter. Defensiven, som fungerat så bra under större delen av matchen, höll hela vägen ut. Hela det grönvita kollektivet slet verkligen för den här segern.

Hammarbys insatts i kväll är mycket bra och imponerande. Man har spelat 24 matcher sen juni fram till i dag och ändå spelar man med sån energi i en sådan här viktig match mot Elfsborg. Experterna har dömt ut laget gång på gång men Hammarby visar sån moral och kämpaanda att experternas dödsdom över Hammarby kommer på skam. Man avancerar i Europaspelet och inte har förlorat än på de nio matcherna man har spelat i de olika europeiska cuperna och ändå har man häng på guldet i allsvenskan med en trupp som på förhand skulle sluta på nedre halvan av tabellen av alla experter. Det är fantastisk resa som Hammarby har gett oss fans denna säsong.

Segern innebär att Bajen ligger sjua men det är bara fyra poäng upp till serieledarna med fyra matcher kvar. Det är fruktansvärt jämt och det kommer bli en jätteintressant avslutning av årets serie.

När AIK och Djurgården roade sig med varandra i Stockholm, skickade Hammarby en hälsning från Sjuhäradsbygden till Råsunda: