torsdag, september 20, 2007

Inför Hammarby IF- SC Braga

I dag smäller det i de Norra förorterna när Södra förorternas stolthet Hammarby gästar Solna och rivalernas AIK:s hemmaarena Råsunda. Men denna gång är det inte match mot AIK som gäller utan laget heter denna gång Sporting Club Braga från Portugal och detta är första matchen i UEFA-cupens första omgång.

Hammarby får verkligen bekänna färg i kväll då man möter ett högt kvalitativt europeiskt lag i afton. Det gäller att spela säkert och med snabba passningar och inte bjuda på några chanser för då är risken stor att man får ett baklängesmål mot sig.


I mål står Erland Hellström och det gäller att han får den hjälp han behöver av sina backar. Det var lite si och så med den hjälpen i lördags mot Gefle även om det blev bättre under andra halvlek. Men även Hellström måste vara på topp om detta ska gå vägen.

I backlinjen är Suleyman Sleyman tillbaka och han kommer bilda mittbackspar med Christian Traoré. På kanterna finns David Johansson och José Monteiro som kommer att få hålla koll på snabba Braga spelare. Backlinjen är nyckeln i kväll då ett mållöst resultat för Braga kan vara guld värt i returen om två veckor. Man måste stänga till försvaret och dessutom kasta bort nyckeln.

På mitten är tyvärr Sebastian Eguren avstängd i kväll. Han drog på sig ett andra gult kort i matchen mot Fredrikstad. Förmodligen kliver en annan Sebastian in från start nämligen Sebastian Castro-Tello. Tillsammans med Louay Chanko, Harris Laitinen och Erkan Zengin har Hammarby ett starkt mittfält som kan kommer ge Braga problem under matchen.


På topp har vi en Paulinho som verkligen vaknade till liv mot Gefle senast med sina tre mål. En Paulinho i målform är ett hyperfarligt vapen för Hammarby. Lika viktigt som det är att hålla nollan är det att vinna matchen och därmed göra mål. Även Petter Andersson gjorde en bra match senast mot Gefle med ett mål och två framspelningar så även han visar en bra form för tillfället och det är väldigt positivt. Charlie Davies är avstängd i denna match.


SC Braga kom fyra i förra årets portugisiska liga och det har man gjort fyra år i rad. Just nu har man spelat fyra omgångar i ligan där ligger Braga sjua med sex poäng. Två segrar och två förluster och 6-6 i målskillnad. Det är absolut inget dåligt lag Hammarby möter i kväll. Två personer från Portugals s.k. Gyllene generation finns numera i Braga. Den mest kände ur denna generation är Inters Lois Figo. 1989 och 1991 vann Portugal U20-VM med ett gäng extremt talangfulla spelare. Efter segern 1991, ett mästerskap som avgjordes i Portugal, började det talas om den gyllene generationen. Bland stjärnorna som hyllades på hemmaplan fanns Louis Figo och Rui Costa, men också João Pinto och Jorge Costa, två spelare som numer återfinns i SC Braga. João Pinto som spelare och Jorge Costa som tränare. João Pinto är 36 år och har gjort 81 landskamper. Han var forward men har numera klivit ner i mittfältet. Tränare Costa är 35 år och spelade back under sin karriär som spelare.

En spännande match är att vänta i kväll och Hammarby har en chans att skrälla. Det gäller att få igång laget och som tränare Tony Gustavsson säger ” Det gäller att vi har respekt för dem samtidigt som vi uppträder respektlös” Sen får vi hoppas att Braga underskattar oss och att vi utnyttjar de lägen framför Bragas mål som uppkommer under matchens gång. Sen måste försvaret spela klockrent och hålla undan för Bragas offensiv. Jag tror och hoppas framför allt att Hammarby vinner med 2-0 i kväll.

2 kommentarer:

Fredrik Andersson sa...

Jag tror på vinst. Spännande också att vi har fem lag med i Uefa-cupens huvudtunering. Det är viktiga poäng för Sverige så att man slipper kvala så tidigt i CL-kvalet nästa år.

Själv ska jag kolla på Helsingborg-Herenveen. Upptäckte att Canal Plus hade tagit in matchen :). Brukar ju vara Viasat som sköter europaturneringarna annars.

Nicke Grozdanovski sa...

Jag hade räknat med att någon skulle sända Hammarby-Braga men så blev det inte tyvärr. :-( Lycka till mot Heerenveen :-)