onsdag, mars 02, 2011

Märkligt hus

Även detta hus finns i min absoluta närhet i Emmaboda. Det är Götgatan 19 som jag inte vet så mycket om. Men håll med om att det är ett väldigt märkligt hus där dörren nästan är lika stort som själva huset. Men det märkliga blir ändå charmigt och en fascinerande egenartad fastighet. Vet någon mer om huset så kontakta mig gärna.


Huset är sammanbyggt med huset till höger som är en gammal smedja byggd 1930. Kan den vara sammanhörande med Götgatan 19? Att möjligtvis grundaren Helmer Dahlström bodde i huset? Kanske är det möjligt men det är bara spekulation från min sida.
Fönstren på södra fasaden är nästan lika stora som själva huset. Ser ut som två stora ögon som tittar mot söder

Det är inte bara huset som är märkligt utan även detta klot som finns på tomten. Vad som har sagts till mig är att detta är ett skyddsrum från första världskriget. Det är möjligt att det är en sådant, dörr finns och man kan nog få plats tre fyra stycken inne i den solida klotet. Men såvida den kunde skydda mot flygräder eller artilleribeskjutning vet jag inte och turligt nog har den nog inte prövats Men och andra sidan kanske den ursprungligen inte ens är från Sverige . Hur den hamnat här på tomten i Emmaboda skulle jag också gärna vilja veta så finns det någon som läser detta och besitter den vetskapen så hör av dig.

9 kommentarer:

Mats sa...

Troligen har nog klotet funnits i en byggnad i ett annat land, för det lär knappast ha skyddat mot bombräder eller liknande, och kom ett artilleri blev man ju omringad och satt väldigt riskabelt till. Men att det satt i en byggnad, troligen i en källare, kan man se av den inte alls är kamoflerad och att den inte ser ut att vara byggd för att klara av beskjutning, utan snarare för att klara av byggmassor som då eventuellt skulle rasa på den. :) I alla fall min ringa teori!

Nicke Grozdanovski sa...

Det låter rimligt Mats :) Men jag tror att den trots allt är av svensk ursprung för även här var ju kriget nära även om det aldrig drabbade oss så hade man nog ett behov av att skydda sig i fall det blev hett om öronen. Sen är det rimligt att den var inne i en byggnad av de skäl som du nämner. Men frågan är också hur den hamnade här :)

magda sa...

Det där huset ser så roligt ut! Jag kallar det för "hattstugan". Det enda jag vet är att min väninna Erica hade tapetserarverkstad där för några år sedan.

Nicke Grozdanovski sa...

Ja..det ser verkligen ut som ett hatthus :) Nu när du säger det så kom jag ihåg att hon hade en tapetserarverkstad och att hon renoverade möbler med

Lolo sa...

Vi hade ett sådant på tomten i Danderyd när jag växte upp och det "försvann" när huset såldes. Så det kan absolut vara vår "kula", som är ett gammalt skyddsrum.

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för kommentar Lolo. Va intressant om den har flyttats sig ända från Danderyd och hit. Vet du när huset såldes? :)

Fredrik Palmqvist sa...

Hej det runda klotet finns det bilder på hos Kalmar läns museum. Då just ett sånt klot står uppställt på ett torg här i stan.
Det var så vitt jag läst mig till en svensk snabbtillverkad uppfinning. Då det var brist på skyddsrum här i stan.
De skyddade naturligtvis inte mot mot en direktträff, men tanken var att de skulle skydda mot splitter och kunna flyttas dit de behövdes.
De Placerades så vitt jag vet aldrig inne i byggnader utan ställdes utanför på en öppen yta.

Mvh Fredrik Palmqvist

Anonym sa...

Jag glömde tillägga att de är byggda av företaget Skånska cement!

Mvh Fredrik Palmqvist

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för dina intressanta kommentarer Fredrik. Intressant att du skriver att skyddsrummet stod utomhus. Den är lite otymplig för att rymmas inne tycker jag men visst det går säkert att bygga in den om man velat.

Den rymmer förmodligen ett par människor där inne, men vem kan tänkas ägt något sådant? Eller var det samhället som ställde ut dem för att skydda befolkningen? Undrar också hur många som tillverkades.

Många intressanta frågor finns det om detta.