torsdag, februari 19, 2009

Stoppa ungdomshemmens tvångsisolering av barn

Elina Linna (V), riksdagsledamot i socialutskottet, kräver att regeringen stoppar missbruket av tvångsisolering av barn och ungdomar på ungdomshemmen.

- Att tvångsisolera barn kan få förödande konsekvenser, säger Elina Linna (V), riksdagsledamot i socialutskottet. Hon lämnar idag in en interpellation om detta till folkhälso- och socialtjänstminister Maria Larsson (Kd).

- LVU-lagen måste förtydligas. Att använda tvångsisolering av barn som straff bryter mot barnkonventionen och får aldrig accepteras.

Media har uppmärksammat missbruket av tvångsisolering. På Lövsta skolhem har barn från 12-årsåldern och uppåt rutinmässigt blivit tvångsisolerade. Barnen berättar om hur de har fått ett par smörgåsar och låsts in utan kläder i upp till 24 timmar i ett mörkt rum där allt som finns är en madrass. De beskriver hur tvångsisoleringen använts som straff när de inte lyder personalen.

Barn och ungdomar på hemmet har förbjudits att tala med journalister. Även när det är barnet själv som tagit kontakt med media har man hänvisat till att det krävs godkännande från socialtjänsten. Elina Linna anser att regeringen nu måste stärka yttrandefriheten för de här utsatta barnen och ungdomarna.

Inga kommentarer: