fredag, februari 27, 2009

Slå vakt om de kommunala jobben!

På plats utanför Riksdagen för att dela ut flygblad och träffa fackliga representanter var Ulla Andersson- ekonomisk talesperson för Vänsterpartiet och Lars Ohly- partiledare

På begäran av Vänsterpartiet höllsen riksdagsdebatt om kommunernas ekonomi i förmiddags.
Många Vänsterpartister och fackligt aktiva hade samlats utanför riksdagen innan debatten för att visa sitt missnöje med regeringens passiva hållning när nu den ekonomiska krisen drabbar Sveriges kommuner. De demonstrerande bar på ringande väckarklockor och delade ut flygblad med texten "DAGS ATT VAKNA!", en uppmaning riktad till regeringen.

I finanskrisens spår riskerar nu tusentals kommunanställda att förlora jobben. Inför detta gigantiska varselhot har regeringen hittills valt att inte göra någonting. Vänsterpartiets Ulla Andersson frågade i dagens debatt kommunminister Mats Odell varför regeringen inte vill skjuta till pengar till de kommuner som nu står inför stora varsel och på så sätt rädda välfärden. De kommunanställda som nu riskerar sparken är ju nämligen samma personer som utgör ryggraden i vår välfärd - förskollärare, fritidspedagoger, lärare och undersköterskor.

Odell svarade att "vi måste vara kloka hushållare", en hållning som också genomsyrade svaren från de övriga regeringspartierna. Moderaternas Anna Lilliehöök sa att det inte är rimligt att de svenska kommunerna inte berörs av krisen. Vänsterpartiets Ulla Andersson menade å sin sida att regeringen använder den ekonomiska krisen för att genomföra ett hett eftertraktat systemskifte.

På det stora hela var det en debatt som speglade en djup splittring mellan regeringen och de rödgröna. Slutsatsen av debatten blev att de rödgröna vill satsa tio miljarder på kommunerna medan regeringen inte vill lova någonting. Som miljöpartiets Mats Pertoft uttryckte det: "vi verkar leva i två olika världar".

Inga kommentarer: