onsdag, februari 04, 2009

Maten i centralorten återigen i kommunal regi

Emmaboda kommuns kostenhetsorganisation har sedan en tid varit uppdelat i två aktörer. Vissefjärdas område har alltid varit i kommunal regi medan centralorten och övriga ytterområderna har under en viss tid varit på entreprenad 2001 övertog kommunen de övriga köken i ytterområderna d v s Långasjö i väster och Algutsboda i norr.

Däremot är Emmaboda och Lindås matorganisation fortfarande under privat aktör förnärvarande är det Sodexho som ansvar för maten till barnen, elever och de äldre. Avtalet med företaget går ut sista december och nu är det högtid att att hämta hem även Centralortens matorganisation i kommunal regi.

För oss i Vänsterpartiet är det ingen tvekan om att detta är en kommunal kärnverksamhet tillsammans med barn, skola och äldreomsorg och vi är glada över att vi var med och beslutade på senaste kommunstyrelsen den 13 januari att Emmaboda kommun avser att bedriva maten i egen regi från om men 1 januari nästa år.

Därmed blir all mathantering i den kommunala verksamheten i egen regi och det blir lättare att hantera kostnader och påverkan när vi är vår egen aktör. Det innebär att vi nu kan satsa på vår målsättning från i fjol att vår kommun senast nästa år ska ha minst 25% av alla råvaror vara ekologiska. Redan nu ökar den ekologiska inköpen i de kök som är i offentlig regi. Under 2008 var 10% av råvarorna ekologiska och ser man från april månad då vi aktiv började arbeta med målsättningen är siffran 14%. Vi hoppas att under 2009 ska 18-20% vara ekologiska inköp för att sen under 2010 vara upp i 25% för att sen öka för varje år.

1 kommentar:

Anonym sa...

Genial brief and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you seeking your information.