torsdag, februari 12, 2009

Makalös vändning av Bajen

När de första 45 minuterna hade spelats och Hammarby gick till pausvila var det ingenting som tydde på seger när det stod 0-4 till gästande Bollnäs på resultattavlan. Redan i tredje minuten satte snabbskrinnande finske landslagsmannen Mikko Lukarilla 0-1, frispelad av landslagskollegan Ville Aaltonen. Med bra defensiv och offensiv skapade Bollnäs stora problem för Hammarby under matchens första hälft. Visserligen skapade Bajen några chanser under matchinledningen men det var Bollnäs som gjorde målen. 0-2 kom i den 11 minuten på hörna efter Andreas Westh skott som gjorde Hammarbymålvakten Jonas Svensson helt chanslös på det skottet. Hammarby fortsatte att försöka ta sig igenom det kompakta Bollnäs försvaret utan att lyckas för bortalaget hade stängt försvaret för anfallande bajare.

Istället för 1-2 kom 0-3 i den 27 minuten genom Erik Olovsson och nu började de bli lite moloket på isen bland de grönvita spelarna och fansen på läktaren. Men Hammarby skapade några chanser men det verkade bli en sådan kväll då ingenting gick Hammarbys väg och Bollnäs som jagar en plats i slutspelet var otroligt taggade. Som ett brev på posten kom också 0-4 strax innan halvtid genom Patrik Larsson. Bollen slank in mellan Hammarbymålvakten och främre stolpen - kanske borde Jonas Svensson ha tagit den.

Jag vet inte vad tränare Lillis Jonsson sa i paus till hängande Hammarbyspelare men uppenbarligen hjälpte det för Bajen kom ut som ett helt annat lag efter paus. Man fick ytterligare energi av sitt första mål som kom i inledningen av andra halvlek då Jesper Eriksson fick en passning av David Pizzoni Elving som drog några Bollnäsare och snyggt la bollen i mål. Hammarby började spela med fart och fläkt och det försvårade Bollnäs förmåga att försvara sig. Men fortfarande hade man ju tre måls ledning att gå på och det gällde för Hammarby att fortsätta trumma på. 2-4 reducering kom i den 54 minuten genom en hörna då David Karlsson pangade in bollen i målvakten vänstra kryss.

Jakten på ytterligare Hammarbymål fortsatte men man tvungna att hela tiden se upp med Bollnäs kontringar och de hade ett par chanser att öka på sin ledning. Hammarby hade även tur med ett domslut där en fristående Bollnäsare blev avblåst för offside trots att, likt fotboll, det var en Hammarbyspelare som skulle göra en bakåtpassning till sina egna, men misslyckades och bollen snappades upp av Bollnässpelaren. Då kan det ju inte vara offside.

Klockan närmade sig 90 minuter och fortfarande bortaledning 2-4. Men i den 80 minuten kom de så viktiga 3-4 reduceringen på en hörna där David Karlsson pangade in bollen lågt till tredje målet för hemmalaget. Två minuter senare var Hammarby ifatt då Kalle Spjuth kvitterade till 4-4 då han innan målet snurrade friskt med Bollnässpelare innan han satte bollen i mål. Hammarby gick nu för ett segermål och i den 86 minuten fick man en solklar straff då Andreas Hammarbäck fälldes grovt av Bollnäs hårdingen Johan Berglund. Fram klev David Karlsson och satte hur säkert som helst 5-4 ledningen. Denna ledning höll sig matchen ut och en fantastisk vändning var ett faktum.

Det är inte för inte man tycker lite synd om Bollnäs som gjorde en bra halvlek och man tycker att en 4-0 ledning borde ha räckt till seger. Men imponerande är Hammarbys magnifika vändning och där man malde ner Bollnäs som tröttnade ju mer matchen led. Det visar på en stor moral på de grönvita spelarna som i och med segern blev klara för slutspel. Denna moral kommer vara till nytta under slutspelet som i praktiken börjar redan i nästa match i morgon då man möter Sandviken på bortaplan. Men där kan man inte ge motståndarna ett 0-4 handikapp utan där gäller de att vara med från början. Men en otroligt intressant match väntar i morgon som man verkligen ser fram emot.