söndag, februari 22, 2009

Målfest avslutade Bajens elitserie

I dag spelades bandyns sista elitserie omgång och för Hammarbys del avslutade man mot redan nedflyttningsklara Örebro SK. Det blev en målexplosion där 15 mål gjordes sammanlagt och förvånande nog var det jämt i resultattavlan. Bajen vann med 8-7 efter 3-3 i paus.

Men det såg ut som Örebro skulle sluta sin sejour i bandyns finrum med en seger då man ledde med 7-5 med fyra minuter kvar att spela. Men Hammarby vände på de sista skälvande minuterna och gjorde tre raka mål varav den sista kom i den första övertidsminuten genom Gustav Björkman som därmed gjorde sitt andra mål för dagen.

Hammarby som valde att ställa över några nyckelspelare i denna betydelselösa match inledde allra bäst och gick snabbt fram till en 2-0 ledning genom Jesper Eriksson som höll sig framme och gav Bajen ledningen i den 8 minuten, bara två minuter senare sköt Olof Englund in 0-2 på hörna. Nu trodde man att detta skulle bli en storseger för Bajen men Örebro ville annat och kom snabbt in i matchen genom sitt första mål för dagen genom Lars Buskqvist efter 16 minuter och ett kämpande Örebro kom ifatt i den 26 minuten när Erik Säfström kvitterade till 2-2.

Matchbilden från början av matchen hade vänt nu och matchen var jämn spelmässigt och Hammarbys inställning var inte den allra bästa. Mattias Söderman satte sitt Örebro i förarsätet när han satte 3-2 till hemmalaget i den 32 minuten. Men nu vaknade Bajen till och insåg väl att man var tvungen att öppna spjällen under skridskorna om detta skulle sluta väl. Bara minuten efter hemmaledningen kvitterade Hammarby genom Andreas Hammarbäck och det var ställningen i paus.

Publiken på Vinterstadion hade knappt hunnit fika färdigt när det rasslade till igen bakom Örebros målvakt när Kalle Spjuth höll sig framme och gav Bajen ledningen 4-3. Nu trodde man återigen att matchen skulle rinna iväg och att Bajen skulle ta en överlägsen seger. Men Örebro visade prov på stor moral när man inte slutade spela utan kämpade sig kvar i matchen. Båda försvaren hade stora problem att freda sitt mål. Återigen blev det kvittering för Örebro när målmaskinen Tomas Knutsson sätter 4-4 i den 60 minuten.

Nu stod matchen och vägde och spelet böljade fram och tillbaka med chanser åt båda håll. Chanserna blev ofta till mål i denna målrika match. 72 minuter stod matchuret på då Hammarby tog ledningen igen när Andreas Hammarbäck satte sitt andra mål för dagen när gör 4-5. Men efter detta mål exploderade Örebro och vände matchen på nio minuter fram till 7-5 ledning med några minuter kvar av matchen. Det var först Tomas Knutsson som kvitterade till 5-5 bara minuten efter Hammarbys ledningsmål. Sex minuter senare i den 79 minuten tar Örebro ledingen då Peter Willén gör ett kanonmål efter en hörna. Ytterligare ett mål för hemmalaget tog dem till en två målsledning med bara åtta minuter kvar av matchen.

Om Örebro visade på moral under hela matchen visade nu även Hammarby att man besitter en mängd kilo sådant i laget. I stället för att låta matchtiden bara rinna iväg och acceptera en neslig förlust satta man full fart framåt. Man fick också utdelning då Gustav Björkman dunkar in 7-6 reduceringen med 5 minuter kvar. Med minuten kvar av matchen kom kvitteringen då Jesper Eriksson gör 7-7. Men Hammarby var inte nöjda med detta utan gick för ett segermål och den kom i den första övertidsminuten då Gustav Björkman får in Bajens åttonde mål och det innebar ytterligare två poäng i Bajens skörd, de allra sista denna bandysäsong.

Målrikt och en match helt i publikens smak blev Örebro SK sorti från Allsvenskan. Man tycker lite synd om hemmalaget som kämpade och slet hårt för att få poängutdelning men det slutade alltså med en nolla i poängkolummen. Men Hammarby visade på ett stort portion moral som lyckades komma tillbaka och få med sig alla poängen hem till Södermalm. Visst är man väldigt bekymrad över att Bajen släpper in sju mål mot tabell jumbon och hoppas det blir en liten väckarklocka för Hammarby inför slutspelet. Nu har man en vecka på sig att ladda batterierna inför den första kvartsfinalen som spelas mot Sandviken i bäst av tre matcher.