tisdag, februari 03, 2009

Årets första kommunfullmäktige i Emmaboda

I går genomfördes årets första kommunfullmäktige sammanträde här i Emmaboda och den hade två viktiga beslut bland de andra ärendena. Den första var det avtal mellan polis och Emmaboda kommun som innebär en samverkan mellan de båda partena för att minska brottsligheten.

Satsningen är en del i ett riksomfattande pilotprojekt som genomförs i fyra polisdistrikt runt om i landet och där Emmaboda och Oskarshamns kommuner medverkar i Kalmar län. Grunden för att etablera en intensifierad samverkan mellan kommunen och polisen har handlat om att först ta fram en gemensam lägesuppfattning och problembild att jobba vidare med. Det är inte meningen att man ska ta ansvaret från varandra men att man ändå ska ha en dialog mellan kommun och polis. Vi har en liten besvärlig situation vid järnvägsgatan där raksträckan är populär bland busförarna nattetid. Redan nu förekommer denna samsyn fast nu har ska man arbeta fram en handlingsplan om situationen i kommunen.

Exempelvis kan det för polisens del vid Järnvägsgatan handla om ökad närvaro, trafikövervakning och att ta hand om berusade och störande personer, medan det för kommunens del kan handla om hastighetsbegränsningar eller fartdämpande åtgärder på vägen.

Det avtal som nu tecknats mellan polisen och Emmaboda kommun löper över 2009 och 2010, men kommer att ses över en gång i halvåret. Då finns också möjlighet att ändra inriktning på vilka huvudområden man ser som viktigast att intensifiera sitt arbete inom.


Det är bra att samverkan mellan myndigheterna etableras och att man får ner det på papper och även att man kan ändra problembilden om det skulle behövas. Bra också att man tar fram handlingplan på hur denna samverkan ska ske och vilka områden man ska lägga in krutet på.
Jag tror absolut inte på hårdare straff för att minska brottsligheten, däremot på allas vårt ansvar för att skapa ett bättre samhälle och ett varmare klimat människor emellan,

Den andra frågan var att kommunen även i fortsättningen ska ha städverksamheten i egen regi. Ännu en attack från den borgerliga oppositionen på offentliga sektor avvärjdes av oss vänsterpartister och våra sammarbetskamrater från socialdemokraterna

Anders Johansson (kd) menade t o m att det vore en fördel och tryggare i ett kvinnodominerat yrke att kunna välja en annan arbetsgivare än kommunen. Jag kontrade på detta med att säga att jag inte förstod varför detta skulle ge mer trygghet när en privat städbolag strävar efter vinster och i dessa tider då varslen står som spön i backen inom den privata sektorn.

Min partikamrat Hugo Grönlund menade att den borgerliga alliansen underkänner det jobb som dagens städpersonal utför i kommunen. Han ansåg att städpersonalen är en viktigt del i den offentliga sektorn och att den sektorn behöver utvecklas och inte avvecklas.

Teknik och fritidsnämndens ordförande Per Sigvardsson (s) var inne på samma linje med att säga som Hugo Grönlund att städningen är en mycket viktig del av kommunens kärnverksamhet och att personalen bedriver ett effektiv arbete.

Efter en votering vann vi i majoriteten med 22-18, detta efter att Miljöpartiet de Gröna stödde alliansen i denna fråga.

Det var nog inte sista gången vi hade en sådan här ärende på dagordningen där borgerligheten vill sätta kommunal verksamhet på entreprenad. Varje gång så slår vi tillbaka dessa idéer i fullmäktige och ute i de olika nämnderna. Än så länge är det ingen fara men valrörelsen 2010 i Emmaboda kommun kommer troligtvis att handla b la om detta. Vi är redo för att försvara den offentliga sektorn och de som jobbar i vår kommun och jag är övertygad om att vi har Emmabodas väljare bakom oss så att vi får förtroende för ännu en mandatperiod efter valet 2010.

2 kommentarer:

Mats sa...

Jag tycker att städverksamheten liksom skolmaten och äldrematen ska ligga inom kommunal verksamhet.

När det gäller städpersonalen så får man inte glömma det som sker runt omkring själva städningen.
När apoteket lade ut städningen på anbud och kickade sin städpersonal så blev det kaos. Det var så mycket som den egna städpersonalen gjorde som inte ingick i de inhyrdas uppdrag.
Det är samma sak med kommunernas städpersonal som finns som resurs och har en stor betydelse i verksamheten.
Att vara en i gänget.

Nicke Grozdanovski sa...

Hej Mats: Jag håller fullständigt med dig i din kommentar.

Det är precis så det, är att dessa verksamhethet som är under atttack från allianshåll har en stor betydelse för verksamheten och gemenskapen.