tisdag, februari 17, 2009

Rädda räddningstjänsten

Vad tänker regeringen göra för att deltidsbrandmän inte ska behöva lämna sina uppdrag på grund av reglerna i a-kassan? Den frågan har Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, Josefin Brink, lämnat över till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Riksdagsdebatt väntas om ett par veckor.

- Deltidsbrandmännen står för cirka 75 procent av räddningstjänstens kapacitet i Sverige. Regeringens nedmontering av a-kassan riskerar att rasera denna ryggrad, säger Josefin Brink (V).

- Det uppseglande hotet mot räddningstjänsten är ett av många exempel på hur illa regeringens teorier fungerar när den möter verkligheten. I det här fallet kan det bokstavligen vara en fråga om liv eller död, säger Josefin Brink.

Oron växer nu inom räddningstjänsten för vad som ska hända. I ett inslag i Ekot den 11 februari berättar Anders Larsson, vice brandchef i Nerikes brandkår i Örebro, att elva av deras 13 brandkårer bygger helt på deltidsbrandmännens insatser. Marginalerna är små.

Orsaken till den uppkomna situationen är den begränsning av antalet ersättningsdagar som regeringen infört för deltidsarbetande. Och varje utryckning måste deklareras som arbete på kassakortet. I praktiken kommer det göra det svårt för deltidsbrandmän att behålla sitt uppdrag.

- Jag vill veta hur arbetsmarknadsministern tänker lösa detta. Vilka åtgärder är Littorin beredd att vidta för att deltidsbrandmän inte ska behöva lämna sina uppdrag på grund av reglerna i a-kassan?, säger Josefin Brink.

Inga kommentarer: