lördag, februari 07, 2009

Hammarby gled ur Gripens grepp

Efter två storsegrar i bagaget tog Hammarby emot bottenlaget Gripen Trollhättan hemma på Zinkensdamm. Det skulle bli ytterligare en Bajen seger men den satt väldigt långt inne då Gripen gav oss hårt motstånd. Slutresultatet blev till slut 7-4 efter 2-2 i paus.

Hammarby började trots allt bäst och tog ledningen i den 9 minuten genom Gustav Björkman som fick en fin passning från en osjälvisk Kalle Spjuth som tog ner en hög boll med klubben och serverade en passning till Björkman istället för att själv skjuta. Nu trodde väl de flesta att de skulle bli en ny storseger men Gripen kämpade på bra trots flera fina Hammarby chanser höll man tätt. Bortalaget stack t o m upp och kvitterade efter 38 minuter men ordningen återställdes snabbt genom ett skott av Andreas Hammarbäck som betydde 2-1. Men man får aldrig slappna av i bandy utan Gripen kunde strax innan halvtid återigen kvittera till 2-2 på vackert skott.

Nu kände de flesta nog på sig att detta inte skulle bli en enkel historia för Hammarby och de fick vatten på sin kvarn redan en minut in i andra halvlek då Gripen gör 2-3 genom Misja Pasjkin och efter det hade laget från Trollhättan några heta lägen att öka på sin ledning men här räddade Bajens målvakt med både tur och skicklighet sitt lag. Men det var ändå Hammarby som gjorde nästa mål i den 55 minuten. Lasse Karlsson, före detta Gripenspelare utnyttjade ett misstag från Gripen och så var det utjämnat. Nu tog Bajens tyngd över mer och mer och nästa mål skulle bli otroligt viktigt.

Det var Bajen som gjorde det viktiga 4-3 målet på straff genom Stefan Erixon i den 66 minuten. Gripen Trollhättans energi mattades ju längre matchen gick mot sitt slut och luften gick ur de definitivt i den 78 minuten då matchavgörande 5-3 kom genom Lasse Karlsson som dundrade in bollen i mål efter en hörna. Fyra minuter senare kom ytterligare ett hörnmål från Hammarby. Denna gång var Johan Östblom målskytt. Hammarby gled alltså ut Gripens grepp och kunde tillslut ändå ta en säker seger. Kvällens sista Bajenmål gjorde Gustav Östblom efter en tilltrasslad situation i den 90 minuten. Misja Pasjkin tröstmålade för Gripen i den andra övertids minuten och fastställde slutresultatet till 7-4.

Tredje raka segern för Hammarby blev alltså faktum efter gårdagens seger. Det gör att Hammarbys form är på upp åtgående och med fyra matcher kvar av serien stundar ett spännande slutspel som ska förhoppningsvis utmynna i en SM-final i mitten av mars. Vi har tre spännande matcher framför oss som enligt mig avgör vilken status Bajen har inför slutspelet. Först är det Bollnäs hemma, sen kommer två tuffa men härliga matcher Sandviken borta och Västerås SK hemma innan avslutar vi den 22 februari med bortamatch mot Örebro.