På fredag debatterar riksdagen det ekonomiska läget i kommuner och landsting med anledning av krisen. Enligt de senaste prognoserna från Sveriges Kommuner och landsting riskerar tiotusentals jobb att försvinna i välfärdssektorn i år och nästa år om inte regeringen skjuter till extra pengar.
- Oron är stor ute på arbetsplatserna. På universitetsjukhuset i Malmö ska exempelvis 1000 jobb skäras ned, framför allt undersköterskor och vårdbiträden, berättar riksdagsledamoten Josefin Brink som träffade Kommunalarbetare på sjukhuset i Malmö tillsammans med riksdagskollegan Marianne Berg i veckan.
Vänsterpartiet kräver att regeringen förhindrar att jobbkrisen leder till stora nedskärningar och försämringar i välfärden. Bland annat föreslår partiet en uppräkning av statsbidragen, särskilda anställningsstöd till kommuner och landsting och et ttillfälligt investeringsstöd för renovering, tillgänglighetsatsningar och energieffektivisering av kommunala fastigheter. Hittills har regeringen valt att inte skjuta till några pengar alls till kommuner och landsting.
- Priset för regeringens passivitet riskerar att bli högt för både patienter och personal i vård och omsorg, säger Marianne Berg. Vi såg ju hur 1990-talets nedskärningar drabbade framför allt kvinnorna i vården hårt med ökad stress och sjukskrivingar som följd. Vi har inte råd att göra om samma misstag igen.
På fredag kl 9.00 debatterar riksdagen på Vänsterpartiets begäran det ekonomiska läget i kommuner och landsting. Debatten kan ses på SVT 24.
Kommunal, SKTF och Vårdförbundet demonstrerar utanför riksdagen från 8.30.
2 kommentarer:
Nationalekonomi är ingen exakt vetenskap, men det tycks vara så att vill man ha kostnadseffektiva och snabba effekter om man bekämpar en kris så skall pengarna in i den offentliga sektorn i första hand. Utdelningen per insatt peng blir bäst där om man sköter det hela rätt. Man skall ge phan i att "spara" i sjukhus, skolor, äldrevård och liknande, man skall stoppa in färska pengar där i stället.
Att gå med lien bland fotfolket på sjukhusen verkar rent ut sagt vansinne - det gjorde man ju i början av 90-talet, men inte fasen blev det bättre för att man rensade bort massvis av sjukvårdsbiträden och försökte göra om läkarna till kontorister. Och vad som hänt med städningen på sjukhusen vet vi ju ... .
Jag kan inte annat än hålla mig dig Björn. Vi märker mer och mer att pengar styr verksamheten och att krisen smyger sakta men säkert in i verksamheterna
Skicka en kommentar